10 Saveta za poboljšanje privatnosti interneta

Ogromne povrede podataka, prodavci praćenjem svakog koraka na mreži,  ljudi koji istražuju fotografije koje ste dielili u društvenim mrežama – lista digitalnih neprijatnosti se nastavlja i dalje. Međutim, to nije potpuno beznadežno: imate kontrolu nad vašim podacima. Evo kako poboljšati svoju privatnost na mreži.

  1. Proverite postavke društvene privatnosti

Ako imate društvene nalpge, te mreže imaju puno informacija o vama, a možda ćete biti iznenađeni koliko je od toga bilo  na Internetu podrazumevano. Zato vam preporučujemo da proverite podešavanja privatnosti: na vama je da odlučite koje informacije želite da delite sa potpunim strancima nasuprot svojim prijateljima – ili čak ni sa kim osim sami sebi.

Promenite podešavanja privatnosti naloga društvenih mreža. Evo kako to učiniti na Facebooku, Twitteru, LinkedIn, Instagramu, Snapchatu. U sledećem postu o ovoj temi!

  1. Ne koristite javna skladišta za privatne informacije

Prekoračenje nije ograničeno na društvene mreže. Nemojte koristiti usluge na mreži koje su namenjene za razmenu informacija za čuvanje vaših privatnih podataka. Na primer, Google dokumenti nisu idealno mesto za čuvanje spiska lozinki, a Dropbox nije najbolje mesto za skeniranje pasoša, osim ako se ne čuvaju u šifriranoj arhivi.

Nemojte koristiti usluge podrazumevane  za čuvanje vaših privatnih podataka.

  1. Isključi praćenje

Kada posetite web stranicu, vaš pretraživač otkriva puno stvari o vama i vašoj istoriji surfanja. Trgovci koriste te informacije da vas profiliraju i ciljaju na oglase. Režim incognito ne može zaista sprečiti takvo praćenje; morate koristiti posebne alate.

Koristite privatno pregledavanje u Kaspersky Internet Security kako biste izbegli praćenje Interneta.

  1. Držite glavnu e-mail adresu i broj telefona na sigurnom

Vaša nagrada za deljenje vaše e-mail adrese i broja telefona? Tone neželjene pošte u vašem elektronskom poštanskom sandučetu i na stotine robocida na vašem telefonu. Čak i ako ne možete izbeći dieljenje ovih informacija s Internet uslugama i online prodavnicama, ne delite je sa slučajnim osobama na društvenim mrežama. I razmotrite stvaranje odvojene, raspoložive e-mail adrese i, ako je moguće, posebnog broja telefona za ove slučajeve.

Kreirajte dodatni e-mail nalog i kupite dodatnu SIM karticu koja će se koristiti za online kupovinu i druge situacije u kojima je potrebno dieliti svoje podatke sa strancima.

  1. Koristite aplikacije za razmenu poruka sa end-to-end enkripcijom

Većina modernih aplikacija za razmenu poruka koristi šifrovanje, ali u mnogim slučajevima to je ono što oni nazivaju šifriranjem u tranzitu – poruke se dekriptiraju na strani provajdera i čuvaju na njegovim serverima. Šta ako neko hvata te servere? Ne uzimajte taj rizik – izabrali end-to-end šifrovanje – na taj način, čak ni provajder usluga ne može videti vaše razgovore.

Koristite aplikaciju za razmenu poruka sa end-to-end enkripcijom – na primjer, WhatsApp;

Imajte na umu da po defaultu, Facebook Messenger, Telegram i Google Allo ne koriste end-to-end šifrovanje. Da biste to omogućili, ručno pokrenite tajni razgovor.

  1. Koristite bezbedne lozinke

Korišćenje slabih lozinki za zaštitu vaših privatnih informacija je isto što i otkrivanje tih informacija hakerima. Skoro je nemoguće zapamtiti dugačke i jedinstvene lozinke za sve usluge koje koristite, ali sa menadžerom lozinke možete zapamtiti samo jednu glavnu lozinku.
Koristite dugačke (12 znakova i više) lozinke svuda;
Koristite drugu lozinku za svaku uslugu;
Koristite Kaspersky Password Manager da lakše koristite bezbedne lozinke.

  1. Pregledajte dozvole za mobilne aplikacije i proširenja pretraživača

Mobilne aplikacije vas pozivaju da im date dozvole za pristup kontaktima ili datotekama u memoriji uređaja i da koristite kameru, mikrofon, geolokaciju i tako dalje. Neki zaista ne mogu da rade bez ovih dozvola, ali neki koriste ove informacije da bi vas profilisali za marketing (i još gore). Na sreću, relativno je lako kontrolisati koje aplikacije imaju koje dozvole. Isto važi za proširenja pretraživača, koje takođe imaju nesretne trendove špijuniranja.
Pregledajte dozvole koje daju mobilnim aplikacijama. Evo kako to raditi na Androidu i na iOS-u;
Nemojte instalirati proširenja pretraživača osim ako vam zaista ne trebaju. Pažljivo proverite dozvole koje im date.

  1. Osigurajte svoj telefon i računar pomoću lozinki ili pasoša

Naši računari i telefoni čuvaju dosta podataka koje želimo zadržati privatno, pa ih zaštitite lozinkama. Ove lozinke ne moraju biti komplikovane i jedinstvene, ali one bi trebalo da čuvaju podatke. Na mobilnim uređajima, učinite malo bolje: šestocifreni PIN ili stvarne lozinke, a ne četiri cifre i šablone za zaključavanje ekrana. Za uređaje koji podržavaju biometrijsku autentifikaciju – bilo da se čitanje otisaka prstiju ili otključavanje lica – to je uglavnom OK, ali zapamtite da ove tehnologije imaju ograničenja.
Koristite lozinke ili biometrijsku autentikaciju kako biste zaključali svoje telefone, tablete i računare.

  1. Onemogućite obaveštenja o zaključavanju ekrana

Zaštitite svoj telefon dugom i sigurnom lozinkom, ali ostavite obaveštenja na zaključanom ekranu? Sada neki prolaznici mogu da vide vaše poslovanje. Da bi se te informacije prikazale na zaključanom ekranu, ispravno podesite obaveštenja.
Onemogućite obaveštenja o zaključavanju ekrana ili sakrijte osetljive informacije sa zaključanog ekrana. Evo kako to raditi na Androidu i na iOS-u.

  1. Ostanite privatni na Wi-Fi mrežamaJavne Wi-Fi mreže obično ne šifriraju saobraćaj, a to znači da svako na istoj mreži može pokušati snipirati u vašem saobraćaju. Izbegavajte prenošenje bilo kakvih osjetljivih podataka – prijava, lozinki, podataka o kreditnoj kartici i tako dalje – preko javnog Wi-Fi-a, i koristite VPN za šifrovanje podataka i zaštitu od pratećih očiju.

Izbegavajte korišćenje javnog Wi-Fi-a ako je moguće; saznajte više o javnim Wi-Fi rizicima.
Ako se morate povezati na javni hotspot, koristite sigurnu VPN vezu.
Alex Perekalin

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021