Lažne vakcine, testovi i antitela – Covid-19 prevare

U proteklih nekoliko nedelja bavili smo se prevarama koje se su koristile aktuelna dešavanja koja su u vezi sa pandemijom, uključujući pokušaje krađe identiteta (fišing), širenje ransomwarea i trojanaca.

Jedan od primera bila je aplikacija koja je predstavljena kao aplikacija za praćenje širenja korona virusa, koja je krila ransomware koji zaključava uređaje. Zatim je otkriven i zlonamerni softver koji je predstavljen kao softver Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za zdravstvene savete u vezi sa korona virusom, ali je i u tom slučaju bio u pitanju malver.

Dok su u nekim slučajevima bili u pitanju složeni napadi, drugi su bili na granici gluposti pa se postavljalo pitanje ko bi uopšte mogao da upadne u takvu zamku.

Ali tu nije kraj. Na sajtu mračnog interneta “Own Shop” osoba koja tvrdi da je zaražena korona virusom nudi svoju krv i pljivačku po ceni od 1000 dolara, otkriva novi izveštaj kompanije IntSights. Prodavac tvrdi da njegova krv sadrži antitela koja mogu pomoći da se stvori imunitet.

Nije tajna da testovi za Covid-19 nedostaju i bogatim zemljama. Prevaranti su počeli da koriste tu situaciju pa nude lažne komplete za brzo testiranje koji se prodaju na mračnom vebu zajedno sa detektorima korona virusa, uređajima koji bi navodno trebalo da odmah daju odgovor da li ste inficirani.

I to nije kraj apsurdima. Dok se naučnici širom sveta bore da proizvedu vakcinu što pre, prevaranti na internetu besramno reklamiraju svoje “vakcine”.

Usred ove globalne katastrofe, istraživači su identifikovali i zemlje koje virus koriste kao zamku za svoje neprijatelje. Tako na primer hakerska grupa koju podržava Rusija manipuliše dezinformacijama na društvenim mrežama sa ciljem širenja panike u Ukrajini.

Pored toga, grupa šalje email koji izgleda kao da ga šalje Centar za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Ukrajine, koji sadrži dokument sa lažnim informacijama o COVID-19. Malver u emailu omogućava napadačima da dobiju daljinski pristup računaru žrtve.

Da biste se zaštitili od ovakih i drugih prevara, informacije tražite samo samo na pouzdanim sajtovima, budite oprezni sa emailovima koje šalju nepoznati, koristite jake lozinke u kombinaciji sa 2FA ako je to moguće i dobar antivirusni program.
https://www.informacija.rs/

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021