Praćenje elektronske pošte: kako se možete zaštititi

Zamislite da unutar vašeg poštanskog sandučeta – onaj za poštu,  kamera nadgleda koje flajere čitate i koje flajere izvlačite. Možda  nikada ne biste razmišljali, ali e-mail omogućuje kreatorima neželjene pošte i reklama da vas prate.
Tokom svog postojanja, elektronska pošta se razvila: od jednostavnog teksta do privlačnih poruka koje sadrže sve vrste fontova, stilova i ugrađenih slika. Što se tiče mogućnosti, e-mailovi su sada slični Web stranicama, što znači da mogu ugraditi elemente u poruke kako bi pratili šta se dešava u vašem poštanskom sandučetu.
Kako funkcioniše praćenje e-pošte?
Istraživači sa Univerziteta Princeton analizirali su oko 1.000 oglasnih poruka. Otkrili su da je 70% poruka sadržano u oglasima za praćenje – automatski preuzima elemente kao što su nevidljive slike koje ne samo obaveštavaju pošiljatelja kada i koliko puta ste otvorili poruku, već i preneli lične podatke (na primjer, vašu e-mail adresu) u nizu upita. Štaviše, upitni domen praćenja otkriva vašu IP adresu, iz koje se može odrediti vaša približna lokacija.
Takve tehnologije omogućavaju kreatorima reklamnih poruka da efikasnije usmjeravaju svoje poruke.
Na primer, praćenje je izuzetno korisno za tzv. A / B testiranje, što pomaže da odredite koje teme i tipove poruka (recimo, sa ili bez emojis – emojis smajlija ) ljudi češće klikne. Povrh toga, ad trackeri mogu da skladište kolačiće pretraživača kako bi “prepoznali” vas na drugim sajtovima koji čak nisu vezani za temu dodavanja.
Na taj način, mreža oglašavanja dobija više informacija o vašim interesima i oni mogu prodavati te informacije oglašivačima. Na primer, ako ste otvorili poruku o popustima na patike, oglasi za sportsku obuću bi mogli početi da vas proganjaju online.
Kako se zaštititi
Ako koristite Gmailovu webmail klijenta, uvek ste malo srećni. Ovaj provajder (a možda i neki drugi) preuzima sve slike iz poruke na svoje servere pre nego što ih prenesete na vas. To znači da reklamne mreže ne mogu da skladište kolačiće u vašem pregledaču ili čak da saznaju da li ste pročitali poruku – osim ako ne plaćaju Google-u za informacije.
Korisnici drugih e-mail provajdera takođe imaju neke dobre vesti: Alatke za blokiranje Web trackera rade prilično dobro za praćenje e-pošte, a možete koristiti VPN da sakrijete svoju stvarnu IP adresu.
Evo nekoliko saveta za zaštitu od praćenja vašeg e-maila:
Onemogućite automatsko učitavanje slika u mail klijentu i preuzmite slike samo od pouzdanih pošiljaoca.
Ako su bezoblične poruke preterano dosadne, koristite alat za blokiranje praćenja, kao što je Privatni pregled u Kaspersky Internet Security.
Korištenje VPN-a, kao što je Kaspersky Secure Connection, pomoći će prikriti svoju pravu IP adresu od oglašivača.
Vladislav Tushkanov – Kaspersky Lab is a global cybersecurity company

 

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021