Saradnja Narodne banke Srbije i velike kineske kartičarske kompanije UNIONPAY

Saradnja Narodne banke Srbije i velike kineske kartičarske kompanije UNIONPAY. Partner sa Dalekog istoka ima najviše izdatih platnih kartica u svetu.

SRPSKA “dina” kartica uskoro bi mogla da postane i međunarodno priznato sredstvo plaćanja, prihvaćeno na prodajnim mestima i bankomatima širom sveta. O kakvom tačno modelu kartice će biti reč, zavisiće od dogovora kompanije UnionPay iz Kine, kartičarske organizacije s najvećim brojem izdatih platnih kartica u svetu, i predstavnika domaćeg Dinakard sistema. Da je saradnja izvesna, za “Novosti” je potvrđeno u Narodnoj banci Srbije.
Guverner Centralne banke Kine Žu Sjaočuan pozitivno je odgovorio na inicijativu guvernerke Jorgovanke Tabaković o uspostavljanju poslovne saradnje između kartičnog sistema UnionPay-a iz Kine i Dinakard sistema, čiji je operator Narodna banka Srbije, izrazivši punu podršku daljem razvoju jednog takvog projekta – rečeno je juče, za “Novosti”, u Narodnoj banci Srbije.
Inicijativa guvernerke Tabaković je, kako navode u NBS, prirodni korak ka daljem jačanju međusobne saradnje Kine i Srbije, imajući u vidu odlične političke odnose rukovodstava dveju država i poslovne rezultate koji u poslednjih nekoliko godina konstantno idu uzlaznom putanjom.
– Srbija se pokazala kao pouzdan partner NR Kine, što je rezultiralo značajnim kineskim investicijama u našoj zemlji i posetama najviših državnih predstavnika Beogradu i Pekingu – ističu u NBS. – Upravo na toj osnovi, Narodna banka Srbije je predložila da se posle velikih infrastrukturnih projekata i otvaranja prve kineske banke u Republici Srbiji – Bank of China Srbija, produbi i intenzivira saradnja u finansijskom sektoru, konkretno u oblasti poslovanja kartičnih platnih sistema.
Kompanija UnionPay, prema navodima iz NBS, predstavlja kartičnu organizaciju s najvećim brojem izdatih platnih kartica i u ovom trenutku je kartični sistem s najvećom ekspanzijom u svetu, a proizvodi UnionPay-a su snabdeveni savremenom tehnologijom i merama zaštite.
– Pored toga, svuda u svetu je trend očuvanja i jačanja nacionalnih kartičnih sistema, a Dinakard sistem zauzima više od 30 odsto učešća na domaćem tržištu, pri čemu su proizvodi i usluge Dinakard sistema daleko jeftiniji i transparentniji od konkurentskih kartičarskih organizacija koje su zastupljene na našem tržištu – ističu u NBS. – U tom smislu, u periodu koji je pred nama, predstavnici UnionPay-a i Dinakard sistema pokušaće da razviju model koji će na najbolji način zadovoljiti interese obeju strana.
D. I. Krasić

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021