Not-a-Virus: What is it?

Ponekad Kaspersky Internet Security pokreće prozor sa žutim ramom i obaveštava korisnika da je na računaru otkriven “Not-a Virus”  “nije-virus”. Naravno, bilo koji radoznali korisnik bi se pitao zašto, ako nešto nije virus, antivirusna aplikacija bi ih obaviestila o tome.

Zapravo, vaš antivirus ima razloga za zabrinutost. I ako je objekat u pitanju zaista nije zlonamerni program, to je nešto o čemu biste trebali znati. Uključimo se u definiciju “Not-a-Virus”, koje  aplikacije pokreću upozorenje, a šta bi trebalo uraditi u vezi sa tim aplikacijama.

Uobičajeno Kaspersky Internet Security povezuje “Not-a-Virus” sa dve vrste aplikacija: adware i rizični softver. Obe vrste po prirodi nisu zlonamrne, tako da ih ne mogu nazvati virusima. Ipak, korisnici trebaju znati da su instalirane; aplikacije mogu učiniti nešto neželjeno.

Šta je adware?
Adware je softver sa reklamnim materijalom. Ova vrsta softvera može vam pokazati oglase, promeniti rezultate pretrage, prikupiti korisničke podatke kako biste prikazali ciljano kontekstualno oglašavanje ili sve što je navedeno.

Adware tehnički nije zlonameran, ali nema ništa dobro u tome. Sav pakao može nastati kada se nekoliko desetina aplikacija adware-a zakači na računar i počne da se takmiče jedni sa drugima za resurse.

I pored toga, adware je legitimni softver koji se instalira na računarima s formalnom saglasnošću korisnika –  korisnici možda ne primećuju prefikciono polje prilikom instalacije neke druge aplikacije, pa se time slažu da instaliraju adware. Drugi slučajevi takvog poslovanja  obiluju, ali one su slične na jedan način: ako korisnici pažljivo čitaju, onda mogu odbiti instalaciju adware-a

Ako adware ne obaveštava korisnika o pokušaju da se instalira na računar, Kaspersky Internet Security ga tretira kao zlonamerni trojanac. U tom slučaju, obaveštenje će imati crveni okvir, a ne žuti, a aplikacija će biti odmah blokirana. 

Alex Perekalin

 

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021