Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o rizicima korišćenja društvenih mreža i podstiče krizu mentalnog zdravlja mladih stvaranjem zavisnosti od korišćenja njenih platformi.

Državni tužioci čak 33 američke države navode u tužbi da Meta svesno navodi maloletnu decu i tinejdžere na korišćenje društvenih mreža i da je više puta obmanjivala javnost o opasnostima njenih platformi.

„Meta je iskoristila moćne i tehnologije bez presedana da privuče, angažuje i na kraju zarobi mlade i tinejdžere“, navodi se u tužbi podnesenoj federalnom sudu u Oklandu, u Kaliforniji. „Njihov motiv je profit.“

Meti mlađi korisnici mogu pomoći da privuče više oglašivača koji se nadaju da će deca nastaviti da kupuju njihove proizvode i kad odrastu.

Ali tužioci kažu da je istraživanje povezalo dečije korišćenje Metinih platformi sa „depresijom, anksioznošću, nesanicom, uticajem na obrazovanje i svakodnevni život i mnogim drugim negativnim posledicama“.

Meta kaže da su razočarani tužbom i da je nastojeći „da mladima obezbedi bezbedna, pozitivna iskustva na mreži“, „već uvela više od 30 alata za podršku tinejdžerima i njihovim porodicama“.

„Umesto da rade sa kompanijama širom industrije na stvaranju jasnih standarda koji odgovaraju uzrastu za mnoge aplikacije koje tinejdžeri koriste, državni tužioci su izabrali ovaj put“, kažu iz kompanije.

Još devet drugih američkih država najavilo je da će podneti slične tužbe protiv Mete, čime se ukupan broj država koje tuže kompaniju popeo na 42.

Sa sličnim tužbama u ime dece suočene su i druge internet kompanije, kao što su ByteDance (TikTok) i Google (YouTube).

U tužbi 33 države se navodi i da Meta nastoji da mladi ljudi provode što više vremena na društvenim mrežama uprkos tome što zna da su podložni potrebi za odobravanjem u vidu „lajkova“ drugih korisnika na njihov sadržaj.

„Meta je nanela štetu našoj deci, gajeći zavisnost kako bi povećala profit“, rekao je državni tužilac Kalifornije Rob Bonta, u čijoj državi se nalazi sedište Mete.

Države su takođe optužile Metu da je prekršila zakon kojim se zabranjuje prikupljanje podataka o deci mlađoj od 13 godina i da je lagala kada je poricala da su njene platforme štetne.

„Meta nije otkrila da su njeni algoritmi dizajnirani da iskoriste dopaminske odgovore mladih korisnika i stvore ciklus angažovanja koji izaziva zavisnost“, navodi se u tužbi. Dopamin je vrsta neurotransmitera koji igra ulogu u osećanju zadovoljstva.

Tužilac Kolorada Filip Vajzer je rekao da otkrića uzbunjivača pokazuju da Meta zna kako Facebook i Instagram štete deci.

„Veoma je jasno da su odluke koje donose platforme društvenih mreža, kao što je Meta, deo onoga što dovodi do oštećenja mentalnog zdravlja, da štete fizičkom zdravlju i da su opasnost koju ne možemo da ignorišemo“, rekao je on.

Preneto sa sajta Singi.rs /informacija.rs /
Društvene mreže, 25.10.2023, 10:30 AM

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021