Vreme je da konačno sa fiskalne kase, pređete na PC kasu! – 1. Deo

U naslovu ovog posta  jasno se naslućuje i preporučuje da stvarno i to bez mnogo razmišljanja pređete na rad na PC kasu!
Nije u pitanju samo prelazak na PC kasu već prelazak na nov način rada, upotreba računara, korišćenje interneta i puno toga se mora uraditi da bi se orjentisali na tekst iz naslova.
Skoro 16 godina smo u fiskalizaciji i nšta se nije promenilo od davne 2004 god do dana današnjeg.Jedina stvar koja se dogodila je uvođenje GPRS-a – 2005 god. i to je bio tada stvarno veliki iskorak u fiskalizaciji a činjenica da smo GPRS  prvi uveli od svih zemalja koji su imali neku vrstu fiskala to je bio veliki iskorak i veliki upeh naših stručnjaka koji su to zajedno sa ovlašćenim servisima u relativnom kratkom vremenu implementirali.

Da, to je bio vekiki iskorak i na to su reagovale sve zemlje i odali nam priznanje na tom uspehu jer su neke zemlje to pokušavale da implementiraju, nažalost bez uspeha.Bili smo svi ponosni na tom upehu i zadovoljni jer smo uradili to brzo i uspešno.Naravno, posebno zadovoljni su bili u PU zbog podataka koji su pristizali i konačno mogli da prate promete korisnika i analiziraju pristigle podatke što je bio stvarno veliki uspeh.Svaka čast svim našim stručnjacima na uspelom projektu.
Posle velikog uspeha ništa se nije dešavalo po pitanju fiskalizacije a vreme je prolazilo.Nikad nismo saznali da li su podaci stzali u PU i da li su podaci bili upotrebljivi za analizu jer se takve informacije nisu javno obljavljivale pa sa tim smo se pomirili da možda jesu ili nisu stizale tamo gde su trebale.Sam način slanja podataka je isključivo zavisio od dobre volje korisnika da li će pritisnuti taster ili ne!I to je naravno bio veliki propust jer su podaci za slanje bili prepušteni korisnicima koji su to morali da pošalju ali i ne pošalju.Dobro zamišljeno ali ne baš najbolje rešenje.Lepo zamišljena ideja polako postaje ne upotrebljiva i već posle nekog perioda donosi se dopuna zakona da se novi fiskalni uređaji certifikuju sa novim propisom da se GPRS integriše u samom fiskalnom uređaju i da po zadatom kriterijumu sami šalju podatke o prometu bez da na to korisnici nemaju uticaja.Novi fiskalni uređaji dobijaju i neke nove funkcije i već te davne 2012 ili 2013 god. se razmatra mogućnost o uvođenju nove iskalizacije.
Nažalost  ovaj tekst pišem u 2020 godini i o tome se i dalje govori i piše.Tu i tamo se pojavi neki tekst kako je potrebno hitna  nova fiskalizacija i to da svi podaci pristižu u realnom vremenu tj. ON LINE.
I naravno pravo i veliko iznanjeđenje 2013 god. Hrvatska uvodi klasičanu “on line” fiskalizaciju i naravno obzirom da se u tom modelu primenjuju sasvim nova pravila po pitanju obrade podataka i da je jedini uslov da korisnici u objektima poseduju internet!
Te 2013 god.u Republici Srbiji se dešavaju neverovatne stvari a glavnu ulogu u svemu tome ima bivši direktor PU doveden iz Slovenije da uvede red u PU – Srbije i tad nastaje opšti haos.Predlažu se neverovatni predlozi da se to primeni i kod nas ali zbog velikog pritiska raznih interesnih grupa i argumentovanih dopisa stručnjaka sa ETF-a, kao i drugih organizacija UPS pa i tada osnovanog udruženja Servisa fiskalnih uređaja ( ASFU) odustaje se od te namere a konsekvenca je da je Slovenački stručnjak iz PU dao ostavku.  

Nastavak sledi…….

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021