We Need to Talk About Kevin

Moramo razgovarati o Kevinu roman je Lionela Shrivera iz 2003. godine. To je epistolarni roman, koji sadrži pisma koja Eva Khatchadourian piše svom suprugu Franklinu nakon zločina njihovog sina. Roman istražuje teme nihilizma, majčinstva, odnosa između nasilja i izopačenosti i još mnogo toga. Knjiga je osvojila Narandjastu nagradu za književnost 2005. godine, a adaptirana je u hvaljeni igrani film s Tildom Swindon i Johnom C. Reillyjem u glavnim ulogama.Imajte na umu da Moramo razgovarati o Kevinu sadrži temu, situacije i jezik koji se odnose i na stvarne i na izmišljene školske pucnjave, zlostavljanje dece, nasilje i silovanje.

 Sažetak

 Eva piše pisma između 8. novembar 2000. i 8. februar 2001. Pisma opisuju njezinu ranu vezu s Franklinom. Evina rana pisma rekapituliraju njihovo udvaranje, brak, putanje karijere i njihovu odluku da imaju dete.

 

Kad se Kevin rodi, odbacuje Evu, odbijajući joj mlijeko i gušeći se kao da ga davi. Sa svoje strane, Eva je šokirana kad sazna da ne oseća emocionalnu povezanost sa svojim novim sinčićem. Kevin ostaje hladan, ali izrasta u antagonističko dete. Vrišti celi dan dok Franklina nema, ali je miran kad mu se otac vrati, zbog čega Franklin optužuje Evu za preterivanje.

 

Kevin ostaje u pelenama do svoje šeste godine. Nagrđuje Evinu radnu sobu i koristi svaku priliku za okrutnost s dadiljama, konobaricama, učiteljima i drugim učenicima vrtića. On i Eva jedva prikrivaju prezir jedno prema drugome.

 

Eva želi drugo dete, pa se isključi iz kontracepcije čak i nakon što Franklin kaže da ne želi više dece. Rodila je djevojčicu koju su nazvali Celia. Celia je slatka, lepa i puna ljubavi. Obožava Kevina, koji iskorištava njezinu odanost. Često je okrutan prema njoj, ali Eva ne može naterati Celiju da to prizna. Celia gubi oko u nesreći u kojoj je sudelovao Liquid-Plumr, ali Eva zna da je Kevin to učinio ili ju je uverio da to učini.

 

Na vrhuncu romana, Kevin zaključava skupinu drugih učenika i jednog učitelja u školskoj gimnaziji. Mami ih tamo šaljući im pismo, tražeći od njih da se nađu za uglednu nagradu. Ustrijelio ih je samostrelom, ubivši devetero studenata.

 

Kad se Eva vrati iz policijske stanice, nađe Celiu i Franklina mrtve u dvorištu, upucane strijelama. Ona posećuje Kevina u pritvoru tri dana prije nego što će biti prebačen u zatvor s maksimalnim osiguranjem. Konačno se uplašio. Dao joj je Celijino stakleno oko i oni su se zagrlili. Misli da ga čuje kako se ispričava. U posljednjem pismu kaže da će, ako Kevin prođe kroz zatvor, imati dodatnu sobu u svom stanu za njega.


Nihilizam je filozofski pogled koji poriče ili kojemu nedostaje vjerovanje da postoji bilo kakav smisao života. Najčešće je predstavljen kao egzistencijalni nihilizam, koji tvrdi da život nema objektivnog značenja, smisla ili intrinzične vrijednosti. Moralni nihilisti tvrde da moralnost ne postoji
https://hr.wikipedia.org/wiki/Nihilizam

Epistola i Epistolarni roman
Epistola predstavlja pismo, pesničko pismo u kome se raspravlja o filozofskim, književnim i moralnim temama.Epistolarni roman predstavlja niz pisama koje piše jedna ili više izmišljenih ličnosti i koja u svojoj međusobnoj povezanosti ostvaruju izvesne elemente epske strukture. situaciju, radnju, karaktere i drugo.
https://www.lektire.rs/epistola-i-epistolarni-roman/
Antagonizam 
Antagonizam se uzima kao sinonim za suprotnosti i najteži blik društvenih protivrečnosti. Društvene nauke poznaju podelu suprotnosti na antagonističke (nepomirljive) i neantagonističke. Pojam suprotstavljenosti ima značajnu ulogu u psihološkim teorijskim sistemima, naročito u psihoanalizi, u kojoj antagonizam između svesnog i nesvesnog dela ličnosti ima važnu ulogu u teorijskim objašnjenjima ponašanja. Odnos između svesnog i nesvesnog u čoveku nije paralelan ili neutralan, već neposredno antagonistički.[1]
https://sh.wikipedia.org/wiki/Antagonizam

Čistač odvoda | Liquid-Plumr®
Ovaj gusti gel prodire kroz stajaću vodu i ima trostruku funkciju za rastvaranje čvrstih začepljenja, sprječavanje stvaranja novih i uklanjanje neugodnih mirisa.

Film se može naći na internetu sa prevodom!

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021