Windows 10 aplikacije prikazuju lažne reklame koje upozoravaju korisnika da je uređaj zaražen virusima

Reklame u Windows 10 aplikacijama koje su dostupne u Microsoftovoj prodavnici dovode korisnike u opasnost od infekcije malverima.
Većina lažnih reklama upozorava na infekcije zlonamernim softverom i podstiče korisnike da skeniraju uređaje lažnim antivirusima koji na kraju mogu ugroziti njihove uređaje.
Neke od ovih reklama učitavaju web sajtove koji liče na Microsoftove stranice za podršku koje treba da ubede korisnike da „skeniraju“ svoje uređaje.
„Vaš PC je zaražen sa 3 virusa. Naša bezbednosna provera pronašla je tragove 2 malvera i jednog phishinga/spywarea. Oštećenje sistema: 29.1% – potrebno je hitno uklanjanje. Preostalo je 4 minuta i 2 sekunde pre nego što oštećenje postane trajno”, glasi jedno takvo upozorenje.
„Vaš Microsoft Windows sistem je trenutno zastareo i oštećen. Ovo uzrokuje automatsko brisanje sistemskih fajlova. Sledite odmah uputstva da biste rešili ovaj problem i proverite da li je vaš sistem ažuran,” kaže se u poruci prikazanoj na jednom takvom web sajtu.
Nepotrebno je reći da na ovim uređajima nema infekcije, ali neiskusni korisnici mogu lako biti prevareni i preuzeti lažne antivirusne aplikacije. U većini slučajeva, zatvaranje prozora pregledača sa upozorenjem o infekciji je dovoljno da se uređaj jednostavno zaštiti, iako je prilično jasno da će Microsoft morati da blokira ove reklame.
Ove lažne reklame prikazuju se preko Microsoftove oglasne mreže, tako da iako one same po sebi nisu infekcija malverom, one se koriste kao prvi korak u napadu koji bi na kraju mogao dovesti do instalacije malvera na ciljanom uređaju.
Microsoft još uvek nije komentarisao ove pokušaje infekcije malverima.
https://www.informacija.rs

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021