“Dina” naša kartica

Prva transakcija “Dina” karticom realizovana je 7.oktobra 2003 godine.”Dina je tada osnovana da se poveća broj bezgotovinskog plaćanja i da se smanji udeo sive ekonomije.U jednom periodu je izgubila svoj kontinuitet uprkos pokušajima države da sve velike i moćne “vuče za rukav” kako bi “Dina” postala kobrend.

Država nije tad uspela u svojim namerama i zato je sad vreme da se promoviše “dina” kard sistem kao u svim razvijenim zemljama i razviju domaći kartični sistem.
Od 17.avgusta 2018 god.svi građani  koji budu otvarali tekuće račune bankari će im uručiti “dina ” karticu.Ostali građani će to učiniti prema svojim potrebama, kada budu obnavljali isteklu karticu ili jednostavno zatraže od svoje banke.
Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica obavezuje banke da, besplatno svakom korisniku izdaju karticu koja se kompletno obrađuje u platnom sistemu zemlje.Trenutno je to samo “dina” kartica.
17.decembra 2018 god.počinje puna primena ovog zakona, a to znači i snižavanje međubankarskih naknada.One trenutno idu i do dva posto i više od obavljene transakcije ( Master card ).
Do 17.juna 2018 god. međubankarska naknada mora da se spusti  na 0,5 odsto za debitne a 0,6 odsto za kreditne kartice.Od  17.juna 2019 god. ova naknada biće na evropskom nivou 0,2 odsto transakcija debitnom i 0,3 odsto kreditnom.
Banke će verovatno izgubiti deo zarade, pa će im se više isplatiti da izdaju kartice koje ih manje koštaju, ali i da POS terminale postave i kod malih trgovca  koji su do sada sa razlogom to i izbegavali.
Fismod će se u narednom periodu, septembar ili oktobar 2018 god.baviti prodajom ili iznajmljivanjem POS terminala!!

 

Smanjenje međubankarskih nakanada treba da pojeftini kartična plaćanja.Ona trenutno ne idu naruku trgovcima,jer ih oni plaćaju bankama kroz trgovačku naknadu.Na ceh od 1.000,00 dinara trgovcu ostaje 980,00 din.koji potrošač plaća karticom, preostalih 20 dinara banka prihvatilac čiji je POS terminal daje banci koja je izdala karticu 12 dinara, a ostalih osam dinara kartičnom sisitemu.
U Srbiji su najniže naknade kartičnog sistema “dina” kartice dok internacionalni kartični sistemi naplaćuju višestruko veće nakanade.
Zakon predviđa i veću transparentnost poslovanja kroz pravilo obaveznog razdvajanja naknada.Ukida se mogućnost nametanja trgovcima pravila jedinstvenog obračuna naknada,gde banke trgovačku naknadu ne određuju prema kartici kojom je roba ili usluga plaćena.Tako ispada da kartice sa nižom naknadom subvencionišu upotrebu “skupljih” kartica.
Vrlo bitna informacija je da će trgovac moći da izabere da ne prima skupe kartice!
Zakon mu odobrava i da kupcu sugeriše da mu plaća karticom, za koju plaća manju nadoknadu, a to je trenutno jedina nacionalna kartica.

O ovoj temi bavićemo se u sledećim postovima.

Like This Post

Objavićemo zaista dobre postove, obećavamo

Imamo još puno toga da objavimo!

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021