“Dina” smeta samo “Visi” i “Masteru”!!!

Konačno je NBS donela odluku o obaveznom izdavanju domaće “dina” kartice.Obavezujuća odluka za sve banke doneće velike koristi trgovcima, građanima i na kraju državi.To vodi ka pojeftinjenju robe i mogućnost da se odreknu mnogo skupljem internacionalnom kartičarskom sistemu “vize” i “masterkarda” jer se time izbegava plaćanje održavanja navedenih kartica.
Neosporno da će internacionalni sistem time biti oštećen jer će se smanjiti promet u Srbiji ako se većina odluči na plaćanje isključivo domaćoj “dina” karticom.To i jeste ispravno i sasvim u redu da u ponudi bude mogućnost biranja kom sistemu se privoleti.Odgovor je tu potpuno jasan, tamo gde je jeftinije i za kupce i za trgovce.
Provoizija za “dinu” se kreće trenutno 0,8 odsto dok se kod internacionalnih kreće od 1,5 do 2 posto.Bankari će tu ostati kratkih rukava zbog smanjenja međubankarske nadoknade.
Svi oni koji poseduju internacionalne kartice će i dalje moći da ih koriste i tu neće biti nekih problema osim umanjenje onih korisnika koji će preći na “našu dina karticu” ali budimo iskreni pa to je sasvim u redu jer baš i nemamo nešto puno novca za “bacanje”.

Uz račun u banci moći će da se vežu sve kartice ali “dina” će jedina biti obavezna i za nju se neće plaćati mesečna ili kvartalna nadoknada.Ono što je vrlo bitno u ovoj priči je i to da se ovim potezom puni budžet Srbije jer će “dina” biti obavezna za sve vlasnike računa a naknada od ove kartice ide u državnu kasu kao prihod NBS-e.
Na primeru ceha plaćenog karticom od 1,800,00 din. na ime međubankarske nadoknade,”dina”donosi 15 dinara dok korišćenje internacionalnih košta od 20 ili 22 dinara.Pored toga plaća se i naknada kartičnog sistema koja za domaću karticu fiksno  iznosi 2,16 dinara, dok je kod stranih kartica procentualna, što na navedenom primeru košta 8,12 i 12 din.
Interesantno pitanje je da li će trgovci “pojeftinjenje” korišćenja kartice preliti na na cenu proizvoda od čega bi korist imali i građani.Iz nekog iskustva to ne funkcioniše baš najbolje u Srbiji!!

Procena NBS koja je zakonski obavezala banke da izdaju domaću karticu, ali i ograničila međubankarske nadoknade je da će banke promeniti način poslovanja.Nažalost ima banaka koje samo izdaju kartice o naplaćuju izdavanje i održavanje.One najviše  i zarađuju od korišćenja kartica.
Manji je profit banke koja omogućava prihvatanje kartica postavljanjem POS terminala pa se zato i prodajna mreža POS terminala sporo širi.NBS očekuje da će osnovni efekat ograničenja međubankarskih naknada biti manje trgovačke naknade.Time bi se interes za postavljanje POS terminala imao i mali trgovac i zanatlija.

U jednom velikom trgovinskom lancu potvrdili su da ih ubedljivo najmanje košta korišćenje domaće "dina" kartice. Detalje koliko ih košta korišćenje internacionalnih kartica ne smeju da otkrivaju zbog potpisanih ugovora!!!

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021