DVE OPCIJE ZA BOLJU NAPLATU POREZA Srpske preduzetnike u 2019. čeka VELIKA PROMENA

BLIC / BIZNIS / PRIVREDA I FINANSIJE / Suzana Lakić / 

Svi preduzetnici moraće svoje fiskalne kase da zamene računarima ili da kupe uređaj koji će poreskim inspektorima omogućiti da prate izdavanje računa i da skeniraju eventualne nepravilnosti.

Ovo su dve opcije koje se intenzivno razmatraju u Vladi, a sa ciljem da se pronađe model koji bi uveo više reda kod poreskih obveznika, te smanjio sivu ekonomiju i povećao naplatu poreza. Kako saznaje “Blic”, Ministarstvo finansija i Poreska uprava već neko vreme traže način da urede fiskalizaciju, a na stolu su dve mogućnosti koje se već primenjuju u regionu.

Jedna, izvesnija opcija, jeste da vlasnici prodavnica, kafića i svih objekata koji izdaju fiskalne računa, na postojeće fiskalne kase nadograde uređaj, koji će imati svoj softver, dok je druga ideja da poreski obveznici svoje fiskalne kase zamene novim elektronskim uređajima, odnosno računarima (ukoliko ih već nemaju).

– Novi uređaji bi u oba slučaja bili povezani s Poreskom upravom, koja bi istog momenta kada se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobila podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe. U oba slučaja poreski obveznici bi imali i trošak, jer bi morali da kupe ili dodatni uređaj ili računar. Zbog toga u resornom ministarstvu razmatraju mogućnost da im država delimično finansira nabavku nove neophodne opreme – kaže izvor “Blica” iz Nemanjine 11, dodajući za sada nema procene koliko će uvođenje novog sistema koštati, kao i da su sve to ideje koje u Vladi ozbiljno razmatraju s ciljem da tokom naredne godine nađu najbolje rešenje i za trgovce, i za državu.

Sagovornik “Blica” dodaje da je radna grupa koja radi na novom zakonu o fiskalizaciji pošla od iskustava u regionu. U Crnoj Gori Ministarstvo finansija će fiskalne kase zameniti računarima već od 1. januara naredne godine. Kako očekuju, na ovaj način bi trebalo da se poboljša evidencija prometa i naplata poreza, ali i da se postigne efikasniji inspekcijski nadzor. U Hrvatskoj je fiskalizacija uvedena 2013. godine, što je preduzetnike pojedinačno koštalo od 400 do 533 evra. Rezultati su bili vidljivi odmah nakon primene propisa i to kroz veću naplatu poreskih prihoda. U ovoj je zemlji, međutim, tokom cele 2012. vođena javna kampanja i diskusija o potrebi uvođenja fiskalizacije što nije bio slučaj i u Crnoj Gori.

Na negodovanje preduzetnika, iz Ministarstva finansija Hrvatske u to vreme su poručivali da preduzetnici koji ne mogu platiti uvođenje novog sistema po ceni od 500 evra i nisu preduzetnici nego slučajevi kojima treba socijalna pomoć.

Inspektori će u realnom vremenu pratiti kase u kafićima, klubovima…

                             

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je izjavio da će ministarstvo u 2019. završiti automatizaciju poreskog sistema što će omogućiti da poreski inspektor u realnom vremenu utvrdi sve nelogičnosti u poslovanju.
– Inspektori će moći da utvrde nepravilnosti kada, recimo, primete da pojedini kafići, diskoteke i restorani, koji inače dobro posluju, petkom uveče gotovo da nemaju promet. Oni će moći da istog trenutka izađu na teren, odu u prethodno “skeniran” kafić, prodavnicu, restoran… i utvrde činjenično stanje. Reforma će biti spremna iduće godine, a treba da zaživi 2020. – rekao je Mali, ne otkrivajući detalje dodatne fiskalizacije.

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021