Googleovo zbogom Flashu: Google pretraga uskoro prestaje da indeksira Flash sadržaj

Da po bagovima poznati Adobe Flash polako odlazi u istoriju dokazuje i Googleova najava da će Google pretraga uskoro prestati da indeksira Flash sadržaj, što će korisnicima otežati da ga pronađu.
Sam Adobe ukida podršku za Flash za nešto više od godinu dana, a pre nego što podrška za Flash bude uklonjena iz Chromea u decembru 2020., Google će takav sadržaj učiniti manje vidljivim korisnicima.
Konkretan datum kada bi to moglo da se dogodi nije poznat, ali Google kaže da će se to dogoditi „kasnije ove godine“, a Flash će biti ignorisan na stranicama na kojima postoji.
Ovo je odluka koja ne predstavlja veliko iznenađenje i ni na koji način neće uticati na korisnike.
„Google pretraga prestaće da podržava Flash kasnije ove godine. Na web stranicama koje sadrže Flash sadržaj Google pretraga će ignorisati Flash sadržaj. Google pretraga će prestati da indeksira SWF fajlove. Većina korisnika i web sajtova neće videti uticaj ove promene“, objasnila je Dong-Hui Li, menadžerka inženjeringa u kompaniji Google, u postu na blogu kompanije.
Ako pretraga ignoriše Flash sadržaj, to bi onima koji su dizajnirali svoje web sajtove u Flashu mogao da bude podsticaj da koriste HTML5 tehnologije koje se koriste u svim modernim pregledačima.
Adobe je Flash pokrenuo 1996., godinu dana pre nego što je Google pokrenut. Adobe je objavio odluku da će povući Flash još jula 2017. godine i od tada je nekoliko velikih tehnoloških kompanija, uključujući i Google i Microsoft, postepeno odustajalo od njega. Flash je već podrazumevano onemogućen u većini pregledača, a podrška bi trebalo da bude u potpunosti uklonjena do kraja sledeće godine. Google je podrazumevano onemogućio Flash u Chromeu 76 ovog jula, Microsoft povlači Flash iz svoj pregledača Edge baziranog na Chromiumu, a Mozilla ga je podrazumevano onemogućila u Firefoxu 69 u septembru.
Adobe nije naveo određeni datum kada planira da ukine Flash, ali za sada znamo da kompanija namerava da povuče ovaj proizvod krajem 2020. godine.
„U saradnji sa nekoliko naših tehnoloških partnera – uključujući Apple, Facebook, Google, Microsoft i Mozilla – Adobe planira da završi sa korišćenjem Flasha. Konkretno, zaustavićemo ažuriranje i distribuciju Flash Playera krajem 2020. godine i podstaćićemo kreatore sadržaja da prebace bilo koji postojeći Flash sadržaj u ove nove otvorene formate“, najavio je Adobe.
https://www.informacija.rs/

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021