Koristimo institucije

Dugo smo u poslu – fiskalizacija i servis fiskalnih uređaja.Ova 2019 god. je šesnesta godina i puno toga smo preživeli i pregurali sa ovom našom fiskalizacijom.Spremaju se izmene dosadašnje fiskalizacije i mislim da će se puno toga promeniti.Na bolje ili na loše vreme će pokazati.
Ne želim da se u ovom postu bavim tehničkim i drugim problemima, imali bi i o tome puno toga da ispričamo i da se ponovo nerviramo zbog raznih događaja koji su se desili.O tome neki drugi put.
Želim da se osvrnem na jedan segment u mnoštvu segmenta koji su za nama, neki dobri ali mi se čini da je lošijih mnogo više.
Post pišem u vezi operatera koji su sastavni deo ovog našeg posla a tiće se uvođenjem GPRS-a 2005 god.
Srbija je prva uvela taj sistem i smatra se da je bio revolucionaran jer je pokrenuo nove mogućnosti u vezi slanja podataka na servere PU.Ceo svet je tad bio „ šokiran“ da je Srbija bez problema uvela taj sistem.Što je još najvažnije sistem je funkcionisao.Da li su iz PU to uspeli da maximalno iskoriste, ostaje ne poznanica za sve nas pa i za PU.Možda jesu a lično mislim da nisu!!
Lepo zamišljen i zaista tad u to vreme je bio veliki skok u prikupljanu podataka – Z-izveštaja sa pripadajućim iznosima porekih stopa!
Ne disciplina od strane korisnika je bila na dosta visokom nivou, nalazili smo GPRS uređaje po skrivenim mestima ne dostupnim za pritisak jednog tastera kako bi se poslali podaci.Kontrole u pravom smislu nije bilo i na tome je i ostalo.
Šteta, imali smo odličan proizvod ali nismo znali da ga iskoristimo (mislim na PU).

U godinama posle 2005 pojavile su se nove ideje, tehnološki naprednije i sve se više spominjao takozvana on-line prodaja u realnom vremenu!
O tome na nekom drugom postu!!!!
Operateri, MTS i VIP oni koji su uglavnom nudili korporativne ugovore za prenos podataka sa korisnicima uređaja su bile institucije koje nisu marile o nekim zakonskim normama, te su se ponašali kao bogom dani da isprate te poslove.
Ono što su tada od dokumenata tražili za sklapanje ugovora spada u rubrike , verovali ili ne!

Lične podatke vlasnika ili ovlašćenih lica firmi i preduzetnika i to baš kompletne podatke iz ličnih dokumenata, te išlo se i dotle da su traženi i podaci za Kreditni biro ili kako se to već zvalo.

Pristao sam da radim po tom principu dok mi nije jedan dan ili noč palo na pamet da bi neko nekad mogao da dođe u firmu i sapšti da mu je ukraden automobil, stavljena hipoteka na stan i ko zna još kakve gluposti jer smo imali kao serviseri te podatke!
Onda mi je pao mrak i nisam mogao mirno da spavam razmišljajući šta je sve moglo da se desi.
Seo sam i napisao tada g.Šabiću – povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.
Sročio jedan korektan dopis, objasnio šta se sve traži od servisera da prikupe podatke za sklapanje korporativnih ugovora  u vezi GPRS-a, problemi koji mugu da nastanu iz toga i naveo kao glavne kolovođe MTS i VIP, Telenor nije baš mnogo učestvovao ali podaci koji su i od njih traženi bili su isti.
Posle kratkog vremena na meil mi je stigao dugo očekivani odgovor da smo u pravu i da je to povreda zakona itd, da su ozbiljno upozorile operatere da se sa tom praksom prekine i da dobijene lične podatke ličnosti tj. vlasnika momentalno unište!  

Mislim da su to ozbiljno shvatili  MTS i VIP  i promenili način prikupljanja podataka gde su potpuno izbacili lične podatke već samo one koji se tiču pravnih subjekta.Inače svi ti podaci su javno bili dostuoni i na APR-u.
Pomislio sam da smo uspeli da to prekinemo i verujem da su loše prihvatili tu zakonsku odredbu ali morali su da prihvate.
Sledeće što mi je smetalo i to kod VIP-a verovatno i kod MTS-a uporno traženje potpisa vlasnika i obavezno pečat. Pomislih, pa donet je zakon da pečat odlazi u istoriju i da više nije potreban.
Kad su nam vratili ugovore bez pečata ponovo pišem instituciji – Kancelariji za IT i elektronsku upravu gde ubrzo dobijamo informaciju da je to protivzakonito i nedopustivo, da bi pre neki dan od proizvođaća dobili obaveštenje da pečat više nije obavezan ako dokument potpisuje vlasnik.Ok, u redu ali smo ponovo uz pomoć institucija i donetih zakona uspeli da stavri postavimo onako kako zakon propisuje i da sve institucije to moraju da poštuju pa makar one bile MTS ili VIP.
         Fismod, Tale

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021