Nemački pabovi prodaju pivo i izbegavaju plaćanje poreza

Mnogi nemački pabovi, frizerski saloni, prodavci sladoleda, naplaćaju samo u gotovom novcu, prodaju na crno i unajmljuju zaposlene bez prijave.

Da je situacija slična i u mnogim evropskim zemljama i da ne pomislimo da je tako nešto moguće samo u zemlji Srbiji objavićemo nekoliko primera kako se krše propisi, umanjuju realni prihodi i izbegava plaćanje poreza.
Lokalni pabovi u Nemačkoj sigurno nisu jedini koji  izbegavaju plaćanje poreza ali su uspešno savladali umetnost  utaje poreza i deo prihoda zadržavaju za sebe i pritom masovno zapošljavljaju radnike za rad bez ikakvih prijava.
Poreske uprave žele to da prekinu i uveliko rade na sprečavanju ovakvih prevara.
Javna tajna je da barski sektor zemlje ima problem crnog novca, pri čemu mnogi biznisi ne objavljuju sve svoje prihode. Nemacka revizorska kancelarija procenjuje da “gotovinske industrije”, poput pabova, taxi službi, frizerskih salona čak i prodavci  sladoleda, smanjuju do 10 milijardi evra godišnje poreza, a sektor hrane i pića je glavni prekršilac.

Poreznici su utvrdili da se sa prijavljenom prodajom manipuliše za 30 do 50 procenata u tom sektoru. To je lako učiniti ako nema fiskalnih kasa – tradicionalne ili električne – da beleže transakcije. Pored toga, elektronske registar kase se mogu reprogramirati kako bi pokazale lažne podatke.
U pokušaju da se računi tačno evidentiraju, usvojen je novi zakon koji zahteva da se svi sistemi prodajnog paketa (POS) budu opremljeni sertifikovanim sigurnosnim čipom do 2023. godine. To će osigurati da se prijavljeni unos ne može promeniti ili brisati nakon ugradnje.

U 2017. godine 94% prodaje u Nemačkim kafićima, pivnicama, restoranima brze hrane i restoranima  plaćeno je u gotovini.
Ali, nedostaje ključni korak: Niko nije obavezan da koristi elektronski registar, čineći zakon nebitnim za poslovanje sa gotovim novcem.
Ali posao poreskih vlasti postao je malo lakši: od 2018. godine, oni se mogu spontano ubaciti u bilo koji pub, ali ne na brzo pice, već na proveru prihoda.

Kao i svuda gotovina je podložna za utaju poreza!

 

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021