On line fiskalizacija – srpski model – prvi deo!

Pitanja i nedoumice u vezi nove prestojeće fiskalizacije u Republici Srbiji

Ovaj dopis pišem isključivo na osnovu mojih zapažanja formalnih i neformalnih izvora informacija koje sam sagledao.Pokušaću da se osvrnem na sva  pitanja iznesenim u raznim dopisima koja su pristigla na mejlove.

Ovo je moj lični stav,moje lično mišljenje na pojedina pitanja kao i analiza prestojećih dešavanja u vezi novog zakona  o fiskalizaciji.Analize i mogući scenario prestojećih događaja su isključivo napisana na osnovu mnogobrojnih informacija koja su pristigla što usmeno, što pismeno, već negde napisanog i naravno na osnovu ličnog iskustava da predvidim mogući scenario jer sam se u godinam bavljenja ovim poslom i to isključivo serviserskim poslovima naučio da realno sagledam situaciju, analiziram i na kraju dam svoje mišljenje.To iskustvo nije malo jer se ovim poslom bavim već 36 godina.Školovanje u Nemačkoj i prihvatanje načela – red,rad i disciplina,iskustvo u servisiranju na mnogim poslovima.
Pa da krenemo redom!      

Pitanje svih pitanja a možda i najvažnije – nova fiskalizacija,novi zakon o fiskalnim kasama (NFK).
Puno toga je već napisano, puno toga se prenosi  po sistemu  „rekla – kazala“ i puno raznih informacija na svim stranama.Prenoseći jedan drugome svašta se čuje i svašta je napisano.Zvanično nije nigde napisano osim u  Nacrtu nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.To je jedini zvaničan dokument napisan na dve do tri strane a u vezi nove fiskalizacije.
Analizom u nacrtu provejava reč fiskalizacija, on line ili postojeći unapređen model.Fiskalizacija je prisutna u jednom i drugom terminu.Nisam video u ovom nacrtu reč nefiskalni uređaji.
Nefiskalni uređaji su jedino prisutni u Hrvatskom modelu on line fiskalizacije.Ovaj model fisaklizacije kao takav ima puno nedostataka sa stanovišta bezbednosti i takav model servisima ozbiljno ugrožava dalje angažovanje u radu sa fiskalnim uređajima.Uostalom razlog je upravo model predložen 2013 godine gde se preferira takav model i koji je tad na svu sreću obustavljen.


Država ima problema sa sadašnjim modelom i posle skoro 14 godina rada došlo je vreme da se taj model unapredi ili promeni.ON line model fiskalnih uređaja upravo doprinosi poboljšanju naplate  na finansiskom planu, pruža i širi informacionu i analitičku osnovu za inspekciski nadzor i kontrolu  na osnovu procene rizika s obzirom da integriše veliki broj i vrste podataka u realnom vremenu, obezbeđuje veću mogućnost za kontinuirano unapređenje sistema, kao i mogućnost integracije sa  drugim oblastima inspekciskog nadzora.

Dalje se navodi da je potrebno proširiti spisak delatnosti koje nisu obuhvaćene fiskalizacijom u odnosu na zemlje regiona.
Kao što sam naveo ključna reč je fiskalizacija, to je vrlo bitna konstatacija i ona upravo  branšu ne dovodi u bilo kakvom negativnom kontekstu.To je suština.Gde je fiskalizacija tu su servisi koji imaju svoju ulogu, doduše sa nešto izmenjenim formulacijama.
Pa da vidimo šta je to različito od dosadašnjeg načina rada.Ponovo naglašavam na osnovu prikupljenih formalnih i neformalnih informacija,  sopstvenim zaključcima  raznim natpisima koji su mi bili dostupni zaključujem da se suštinski vrlo malo menja od dosadašnjeg načina.

Nastavak u sledećem postu!

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021