PREDLOG REALIZACIJE NOVE FISKALNE KASE ( NFK )

ZAHTEVI RADNE GRUPE ZA UNAPREĐENJE FISKALIZACIJE U REPUBLICI SRBIJI

U predhodna tri posta na temu  On line fiskalizacija – srpski model / prvi, drugi I treći deo / objasnio sam moje viđenje kako će izgledati nova fiskalizacija u Republici Srbiji na osnovu nekih mojih informacija,nekih pristiglih dokumenta poslatih na moj meil, pokušao sam da napravim scenario kako će to to izgledati I šta naš čeka u vezi nove fiskalizacije.

Oni koji su to pročitali I pratili po nekoj statistici pregleda se uglavnom odnosi na prvi deo “On line fiskalizacija – srpski model”.Napisana su još dva posta o istoj temi sa takođe dobrim pregledom.U trećem delu sam obećao da ću objaviti na osnovu kog dokumenta sam napisao moguću redosled dešavanja u vezi nove fiskalizacije I u ovom postu možete to pročitati.

Sigurno se neko pitao otkud termini “registracija” ,”deregistracija”, “distributerska registracija” itd. Da ne nabrajam sve ono što je već opisano.Od koga, kad I kako je taj meil stigao do mene mislim da sad I nije više tako važno.

Srbija sasvim sigurno ide u pravcu on line fiskalizacije ili kako to Ministar finansija naglašava :
“Ministar je rekao da je još jedan domaći zadatak za njega i reforma Poreske uprave, kao i carine.
– Do kraja godine izlazimo sa reformama, pripremamo novi zakon o fiskalnim kasama, da u realnom vremenu Poreska uprava ima informacije o transakcijama. Takođe, ono na čemu radimo je i povraćaj PDV-a. Novca u budžetu imamo, i ne vidim razlog da se to ne dešava mnogo brže – rekao je Mali.
Od Svetske banke, nastavio je, dobili smo 50 miliona evra, za reformu Poreske uprave, a biće uveden i potpuno nov softver i hardver do 2021. godine.
– Videćete potpunu promenu i inžinjering procesa Poreske uprave, a privrednici će biti zadovoljniji – dodao je.”                                                                                   Izvor: blic.rs/biznis/vesti/
Jasno i glasno se spominje “ da u realnom vremenu” –“ real time “ u prevodu on line, do kraja godine, nadam se da je mislio kraj 2018 god.Ogroman novac je u igri za reform PU i tu je sigurno oprema koja je važna karika u čitavom sistemu.

Ponovo sagledavajući sve činjenice, bojim se da će se i moj zamišljeni scenario opisan u tri posta verovatno menjati I to sasvim sigurno.
Mislim da je oformljena nova radna grupa za izradu novog zakona, jer tehnologija nezaustavljivo ide napred i da već predložen model ( moj scenario ) već ima manjkavosti, tj.  – zastareo!
Ali imamo nove informacije, nova tehnologija, iskustva drugih država u Evropi I u okruženju, I jesu povod da se tehnološki poprilično sve unapredi ali o tome u sledećim postovima!

PREDLOG REALIZACIJE NOVE FISKALNE KASE ( NFK )

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021