On line fiskalizacija – srpski model – treći deo!

Nastavak drugog dela – On line fiskalizacija – srpski model !
Distributer/serviser za neke proizvođače je opcija koju će i dalje primenjivati a za neke možda više ne!To je apsolutna nepoznanica,vrlo male ili skoro nikakve zvanične ni nezvanične informacije.
Pre nego što krenem da dalje pratim moj lični zamišljini scenario da malo rezimiramo sve do sada napisano.
Ovo je samo mali deo teme o kojima ću pisati.Ima još puno tema na koje ću pokušati da dam svoje mišljenje.Aktuelnost nalaže da se obrade i daju neki odgovori na najvažnija pitanja a to je upravo uloga servisa u novom zakonu o NFK (Nove Fiskalne Kase).

Možda se nešto gubi u dosadašnjem načinu rada ali situacija nalaže da se prilagodimo da ne bi izgubili sve.
I dalje stoji opcija Hrvatskog modela on line nefiskalnog režima fiskalizacije i moramo realno sagledati sve aspekte našeg daljeg delovanja.Nismo u situaciji da diktiramo i forsiramo neko nama odgovarajuće rešenje jer ukoliko na tome insistiramo možemo izgubiti skoro sve.
Srpski model on line fiskalizacije fiskalnim uređajima je model koji treba da prihvatimo jer u tom modelu smo prisutni uz izmene koje sam opisao u tekstu.Mislim da nam prestoji ogroman posao u uvođenju novih modela on line fiskalnih uređaja, nadogradnja starih tamo gde to proizvođači mogu da nadograde, uvođenje platnih terminala korisnicima jer će to biti zakonska obaveza i još puno toga.

On line režim rada je vrlo ozbiljna procedura koja nalaže ozbiljan rad na održavanju istih i brzu intervenciju.Sad je moguće da se ta intervencija brzo odradi jer neće postojati neka ograničenja koja smo do sad imali pa će se na terenu po potrebi popravljati i rešavati problemi bez obaveza i prisustva inspektora PU.
Dobri servisni ugovori sa krajnim korisnicima omogućiće da se kvarovi otklanjaju urgentno a za takvu uslugu dobro i naplaćeni.
Situacija kad se najavljuje otpuštanje više desetina hiljada radnika iz javne uprave nismo Isti ti otpušteni radnici moraće da započnu neki novi biznis,te sigurno će im možda trebati i naša usluga u implementaciji novih fiskalnih uređaja i uvođenje istih u rad.
Za sada zbog obimne teme koje ću u sledećim postovima dalje razlagati uskoro otvaramo možda još važnije teme a to su proizvođači i njihov odnos prema servisima.
Isto toliko važna je i tema odnos i pravila ponašanja između servisa.

Ta tema je posebno važna i traži dosta angažovanja i pravila kako bi sprečili mogući haos oko uvođenja novih fiskalnih uređaja.

U sledećem postu objaviću dokumentaciju na osnovu koga je nastao  tekst  – On line fiskalizacija – srpski model !

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021