6 znakova koji ukazuju na kvar tvrdog diska

Otkaz tvrdog diska može biti katastrofa jer se svi podaci na disku mogu naglo izgubiti bez ikakvih predostrožnosti. Međutim, kvarovi na tvrdom disku imaju znakove. Ako im obratite pažnju i prethodno preduzmete mere prevencije, možete izbeći užasan gubitak podataka uzrokovan otkazom tvrdog diska.

Neki korisnici možda ne znaju šta je kvar tvrdog diska. Dakle, prvo, ilustriraću vam šta je kvar tvrdog diska i njegove posledice na vaš računar.

Šta je kvar tvrdog diska
Uobičajeni životni vek tvrdog diska je 3-5 godina uz normalnu upotrebu. Ali ponekad se vaš tvrdi disk može srušiti bez obzira na to koliko dugo se koristi. SSD neće, ali to se događa ređe. Uopšteno govoreći, postoje dve vrste kvarova tvrdog diska: fizički i logički.

Fizički kvar tvrdog diska  znači da se tvrdi disk ili jedna od njegovih komponenti fizički oštetio ili u potpunosti prestao raditi, što bi moglo dovesti do problema s pokretanjem sistema Windows i gubitka podataka.

Za logički kvar tvrdog diska , na njemu nema mehaničkih problema, ali tvrdi disk možda neće funkcionisati normalno ili zadovoljavajuće, jer se oštećenja javljaju u strukturi datoteka ili softveru tvrdog diska, a ne na unutrašnjem tvrdom disku. Kada se dogodi logički kvar tvrdog diska, datoteke mogu biti nepristupačne ili su nestale. U drugim slučajevima, operativni sistem računara je možda oštećen.
Srećom, mnogi tvrdi diskovi pokaza će znakove da postoji problem pre punog pada. Ako ste zabrinuti da tvrdi disk otkazuje, proverite pokazuje li tvrdi disk sledeće simptome. Evo nekoliko znakova kvara tvrdog diska koji mogu ukazivati na kvar tvrdog diska.

Simptom 1. Računari se zamrzavaju i padaju
Ako ustanovite da vam se računar često zamrzava i ruši poput problema s plavim ekranom smrti, to je možda uzrokovano vašim tvrdim diskom. A ako se dogodi nakon nove instalacije, vrlo je verojatno da je reč o lošem hardveru ili možda neispravnom tvrdom disku.

Mnogo je uzroka zamrzavanja i padova računara, ali to takođe ukazuje na uskoro otkazivanje tvrdog diska. U ovoj situaciji možete kopirati važne podatke na spoljni tvrdi disk u slučaju slučajnog otkaza.
Simptom 2. Fajlovi koji nedostaju ili se datoteke nisu uspele otvoriti
Jedan od tipičnih znakova kvara tvrdog diska su datoteke koje su iznenada nestale ili se nisu uspele otvoriti. Ako utvrdite da se neke datoteke ne otvaraju ili su oštećene  i ako su spremljene bez grešaka ili ako neke datoteke iznenada nestanu, trebali biste biti oprezni i poduzeti mere. Podaci pohranjeni na tvrdom disku trebaju se oporaviti i preneti na sigurno mesto.

Simptom 3. Potrošnja pretjeranog vremena za pristup mapama i datotekama
Stvarno dugo vreme čekanja za pristup mapama i datotekama također je znak otkaza tvrdog diska, što je zbog neuspelih područja tvrdog diska koja zahtievaju ponovljene pokušaje čitanja pre uspešnog pristupa. Međutim, to mogu uzrokovati i mnogi drugi problemi s računarom, ali to je i tipičan znak kvara tvrdog diska.

Simptom 4. Povećavanje broja loših sektora
Sve veći broj loših sektora može biti znak otkazivanja tvrdog diska. Loš sektor je sektor diska na jedinici za pohranu diska koji je trajno oštećen. Jednom oštećene, sve informacije pohranjene u sektoru izgubi će se. Nagomilani loši sektori znak su kvara tvrdog diska i teško ih je prepoznati. Kada se trenutno koriste velike količine vašeg diska, podaci pohranjeni na disku mogu biti u opasnosti.

Neki korisnici mogu se pitati: kako mogu znati da li moj tvrdi disk ima loše sektore? Obično, kada izvodite određene radnje ili otvarate neke datoteke, računar značajno radi sporo ili disk otkucava. To može ukazivati na to da na vašem tvrdom disku postoje neki loši sektori.

Simptom 5. Čudni zvukovi
Zvuk takođe može ukazivati na kvar tvrdog diska. Ako čujete neobične zvukove poput škljocanja ili brušenja koji dopiru iz pogona, obratite pažnju na to. Istovremeno, toplo se preporučuje da napravite trenutnu sigurnosnu kopiju jer se vaš pogon može srušiti u bilo kojem trenutku.

Simptom 6. SMART status nije u redu
SMART (tehnologija samokontrole, analize i izveštavanja) je sistem za nadzor koji je uključen u računarske hard diskove (HDD-ove), SSD (SSD) i eMMC pogone, pružajući svakom uređaju određeni stepen internog nadzora statusa.

Moderni tvrdi diskovi imaju ugrađeni SMART, tako da mogu izvršiti osnovno samokontrolu kako bi obavestili o nadolazećim kvarovima hardvera. Kada SMART podaci ukazuju na mogući neizvjestan kvar pogona, softver pokrenut na glavnom sistemu obavesti će korisnike kako bi mogli unapried poduzeti preventivne mjere.

Pa, kako proveriti status SMART-a da biste pregledali stanje tvrdog diska pomoću SMART sistema za nadzor? Možete videti  osnovni SMART status iz Windows naredbe. Evo detaljnih koraka.

Korak 1. Unesite cmd u okvir Windows Cortana i odaberite najbolje podudaranje za otvaranje naredbene poruke.

Korak 2. Unesite wmic i pritisnite Enter.

Korak 3. Unesite status  i pritisnite Enter.

Korak 4. Ako je status vašeg tvrdog diska u redu, videćete poruku OK.

Ako status vašeg tvrdog diska NIJE u redu ili pokazuje druge statuse – poput lošeg, opreza ili nepoznatog, trebali biste pripaziti na tvrdi disk ili razmisliti o promeni drugog tvrdog diska. To ne znači nužno da će vaš tvrdi disk odmah otkazati, ali morate poduzeti mere.

Šta biste trebali učiniti kako biste zaštitili kvar tvrdog diska?
Gore su navedeni tipični simptomi kvara tvrdog diska. A ponekad se kvar tvrdog diska može dogoditi u bilo koje vrijeme bez upozorenja. Čak i ako vam tvrdi disk ne umre u potpunosti, to bi moglo oštetiti delove podataka. Dakle, šta biste trebali učiniti da zaštitite tvrdi disk?

Najbolji način je napraviti sigurnosnu kopiju tvrdog diska ili ga zameniti zdravim čvrstim diskom pre nego što se dogodi stvarni pad. Da biste napravili sigurnosnu kopiju svega na tvrdom disku na način koji štedi vreme, preporučuje se upotreba profesionalnog softvera za rezervne kopije.

Zaključak
Nakon što ste pročitali gore navedene tipične znakove kvara tvrdog diska, možda ste naučili kako prepoznati da li tvrdi disk otkazuje. Ako utvrdite da vam tvrdi disk otkazuje, radije odmah zamenite tvrdi disk sa nekim od besplatnih softvera za kloniranje diska. Naša preporuka je profesionalni softwer – EaseUS Todo Backup , nije  besplatan ali i ne košta puno!

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021