Austrijski RKVS (registrierkassensicherheitsverordnung)

14. januar 2018
Austrijska uredba o sigurnosti novčanog registra (RKSV) trenutno je u drugoj fazi implementacije (prva faza – obaveza za registraciju blagajne, zapisničkih transakcija i izdavanja računa, druga faza 2017. godine, blagajnički registar mora dodatno biti opremljen tehničkim sigurnosnim uređajem ).
 Majkl Engelbert, javni menadžer u austrijskom Ministarstvu finansija, proglasio je ovog meseca: “Uvođenje RKSV-a, započelo je opozicijom, ali nakon godinu i po dana trgovci su se navikli, mada i dalje kažu da je loša ideja. Procenjujemo da 85 odsto trgovaca već ima fiskalni registar i rešenje za bezbednost podataka. Prihodi se povećavaju, trenutno je prihod odličan. Da li je uzrokovan ekonomskim rastom ili smanjenjem sive ekonomije, to ne može biti precizno određeno. “ Finansijska policija se bavi rutinskim proverama da li prodavci izdaju račune. Kada inspektor otkrije kršenje zakona, on će to prijaviti finansijskoj upravi i pokrenuće poresku reviziju.
 Od 1. aprila 2017. godine svaka potvrda ima elektronski potpis, predstavljen u obliku 2D barkoda (QR kod). Jedinica za kreiranje potpisa elektronski potpisuje podatke pomoću privatnog ključa poreskog obveznika koji se čuva na njemu. Elektronski potpis osigurava zaštitu od zloupotrebe.
Jedinica za kreiranje potpisa koja pripada sigurnosnom uređaju treba kupiti od provajdera poverljivih usluga koji nudi sertifikate potpisa, to su A-Trust, PrimeSign i GlobalTrust GmbH.
Softver kasa mora biti usklađen sa propisima. Poreski obveznik  ga mora proveriti kod dobavljača softvera.
Inicijalizacija blagajne počinje izdavanjem prve potpisane potvrde sa 0 prodajom.
Registrovanje potpisne kartice i blagajne putem FinanzOnline. Instalacija (kasa i sigurnosni uređaj) moraju se registrovati kod fiskalnih vlasti preko FinanzOnline.
Provera potvrde znači da fiskalni organi moraju proveriti fakturisani račun za inicijalizaciju nakon registracije pomoću aplikacije “BMF Belegcheck” za smartphone, dostupnu u App Store za Android i Apple iOS, ili koristeći funkciju kase, ako podržava FinanzOnline “Web servis za kase”.
Ovo potvrđuje da li šifrovani podaci mogu biti ispravno dešifrirani sa informacijama koje su otkrivene poreskom organu, i da li je sigurnosni uređaj, s toga, bio uspešno naručen.
 Kada je verifikacija završena, registar kasa je postavljena, tako da je nepropusna. Potpisan (mesečni) račun mora biti kreiran na kraju svakog meseca. Štaviše, poslednji mesečni račun kalendarske godine (godišnja faktura) mora biti odštampan i zadržana, koristeći “Web servis za kase” ili aplikaciju “BMF Belegcheck”.
 Dnevnik evidencije prikupljeni u kasi (Journal) mora biti podržan najmanje jednom četvrtinom u neizmenljivom obliku na spoljnom mediju, a rezervne kopije zadržane.

AUSTRIJA

Sigurnosni uređaji za zaštitu integriteta podataka o prodaji

Svake godine izbegavanje poreza manipulacijom kasa kosta građane Austrije i Austrijski državni trezor godišnje od milijardu evra. Nova Uredba o registraciji novčanica “o tehničkim detaljima za sigurnosne mehanizme u registar kasa i druge mere zaštite podataka” (Registrierkassensicherheitsverordnung RKSV) ima za cilj da dođe do korena problema.
Od sredine 2016. godine upotreba sertifikovanih kasa je obavezna za preduzeća u sektoru maloprodaje, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti za preduzeća koja dostavljaju godišnji promet od 15.000 €, pod uslovom da njene gotovinske transakcije (uključujući plaćanja bankovnim karticama, kreditne kartice) prelaze 7 500 EUR neto godišnje.
Ured je uredba o sigurnosti novčanog registra izdata od strane austrijskog Federalnog ministarstva finansija. Zahteva od poreskih obveznika da obezbede neovisne evidencije transakcija prodaje i za tu svrhu određuju standardne tehničke i organizacione karakteristike za tzv. Sigurnosne uređaje koji se koriste u registarima kasa. 
Pored toga, novi zakon obavezuje preduzeća da proizvode potvrdu o plaćanju i ponudi potrošaču. Posljednji mora primiti i izvući ga izvan poslovnog prostora.

Fiscal Data Modules

Svrha sigurnosnog uređaja je zaštita blagajne od pokušaja promjene podataka i pokušaja neizvrštavanja potpisivanjem svakog kupoprodajnog računa sa elektronskim potpisom, korištenjem privatnog ključa koji se čuva na njemu i dodeljen je vlasniku / poreznom obvezniku. Sigurnosnom uređaju je potreban sertifikat o potpisu koji pruža službenik određen od strane vlade; austrijski Rundfunk und Telekom Regulierungs-GmbH (RTR). Za pojedinačnu instalaciju nije potrebna posebna sertifikacija sigurnosnih uređaja ili kasa.
Tehnički zahtevi se javno obaveštavaju i sprovode putem otvorene konkurencije među pružaocima usluga.
Nauči više
Detaljne informacije su dostupne na web stranici Ministarstva finansija FinanzOnline . Da biste bili u skladu sa propisima, registracija sigurnosnih uređaja i kasa mora se vršiti preko ove web stranice, gde ćete naći sve potrebne informacije na nemačkom jeziku.

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021