Evo kako su sarajevski ugostitelji utajivali porez: “Gandalf” brisao istoriju računa koji nisu prošli kroz fiskalni sistem

Održana ročišta za određivanje pritvora i mjere zabrane uhapšenim u akciji kodnog imena Kasa

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo zatražilo je određivanje pritvora za Olega Krautblatta i Ines Juretić, bivšeg direktora i sadašnju direktoricu firme Inspirit d.o.o, koji se terete da su zloupotrijebili položaj i da su pomagali 12-orici uhapšenih u akciji Kasa u utaji poreza.
Na ročištu za određivanje pritvora tužiteljica Jolović pojasnila je da je firma Inspirit d.o.o. ugostiteljskim objektima iz Sarajeva iznajmljivala softverske programe Inspirit Gastro i Gandalf. Prvim programom su korisnici mogli da duplim klikom miša umjesto fiskalnog računa, izdaju zamjenski račun koji se ne registruje u fiskalnom sistemu. Drugim programom Gandalf, koji su vlasnici kafića dobili na USB stiku mogli su da brišu istoriju korištenja sistema Inspirit Gastro, tako da bi se izbrisali tragovi koji nisu na fiskalnom računu, tako da bi u slučaju inspekcijske kontrole sve bilo u redu. Tim programima svojim korisnicima su rukovodioci firme Inspirit omogućili da ne prikazuju sav promet, nego su po svom nahođenju mogli odabrati koliko žele platiti poreza na izdate usluge i robu.
Također je navedeno da je Krautblatt i prije osnivanja Inspirit imao firmu koja se bavila programiranjem i da je imao program Star kafe koji je kasnije preimenovan u Inspirit Gastro. U akciji Mrkva utvrđeno je da su pojedini vlasnici u svojim objektima koristili taj program, te da je tada Krautblatt uništio određen broj podataka koji su trebali biti dokaz.
Krautblatt ovaj program napravio 2014. godine, a serviseri su znali kako funkcioniše i radili su prema naredbama rukovodilaca firme Inspirit. Ines Juretić je 2018. u ime firme Konfig iz Mostara kupila firmu Inspirit i preuzela njene korisnike i poslovanje, a Tužilaštvo tvrdi da je ona morala znati kako funkcionišu programi Inspirit Gastro i Gandalf.
Odluku o mjerama zabrane i pritvoru sutkinja Jasmina Sazdovski donijeće tokom današnjeg dana.
Oslobođenje , Sarajevo
DRAGAN PAVLOVIĆ

 

 

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021