Forum (internet)

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Internet forum je veb aplikacija za provođenje diskusija između njegovih članova. Još su poznati pod nazivima veb ili internet forumi, diskusioni forumi, diskusione grupe, bulleting boards, ili jednostavno forum.
Termin forum može da se odnosi na celu zajednicu ili grupu sa specifičnim interesovanjem. Poruke u ovim forumima su grupisane prema kategorijama, temama ili hronološki. U načelu poruke na forumu mogu ostavljati i čitati korisnici Interneta bez ograničenja. Oni su najčešće anonimni jer se pri slanju poruke na forum ne mora navesti pravi identitet. Zbog lakšeg snalaženja forum je obično podeljen u nekoliko grupa prema temama razgovora. Jednostavnost upotrebe i mogućnost anonimne rasprave o različitim temama jedan je od glavnih razloga popularnosti foruma. Poruka poslata na jedan forum vidljiva je samo na tom forumu. Forum se uglavnom sastoji od mnogobrojnih kategorija unutar kojih se nalaze teme koje otvaraju i započinju korisnici. Svaka tema ima svoju diskusiju u kojoj se učestvuje pisanjem, odnosno objavljivanjem postova. Svi razgovori i diskusije ostaju sačuvani na forumu dok ih ne obriše moderator.
Članstvo u forumima
Mnogi forumi omogućavaju neregistrovanim ili anonimnim posetiocima čitanje diskusija, ali za aktivno učestvovanje potrebna je besplatna registracija. Registrovani članovi mogu da postave nove teme, odgovaraju na postojeće i šalju međusobno privatne poruke.
Administratori i moderatori
Osoba koja ima ulogu administratora na forumu ima mogućnost uređivanja, brisanja ili nekog drugačijeg modifikovanja već objavljenih postova. Takođe mogu dati ban, odnosno zabraniti učestvovanje na forumu na određeno vreme zbog nepridržavanja pravila foruma, mogu izbrisati korisnike!
Uloga moderatora je da pomaže administratoru te uglavnom ima iste mogućnosti kao i administrator (naravno, u manjoj meri). Najvažniji razlog postojanja administratora i moderatora je održavanje reda na forumu i upozoravanje korisnika na pridržavanje pravila.
Forumi i bonton
Kršenje internet bontona tako što se šalju reklamne poruke i druge vrste neželjenih i nepotrebnih poruka koje ne odgovaraju na određenu temu naziva se spam. Spamovanjem se smatra i dvostruko postovanje, odnosno objavljivanje iste poruke dva puta, te objavljivanje dva posta zaredom, a da između njih neki drugi korisnik nije “uskočio”. To se može izbeći tako što se ide na uređivanje već objavljenog posta ako postoji ta opcija, ali problem koji bi se mogao javiti je taj da neko ko je već pročitao originalni post ne uvidi nastale promene iz naknadnog uređivanja. To je samo neki od mnogobrojnih problema koji nastaju ne pridržavanjem pravila, no najveći ostaje onaj o netrepeljivosti na rasnoj, verskoj, i nacionalnoj osnovi.
Trol je korisnik foruma koji namerno krši internet bonton pišući na forumu uvredljive i uznemirujuće tekstove kako bi isprovocirao druge korisnike.
Posedovanje još jednog korisničkog naloga je posedovanje klona ili altera. Započinjanje velikog broja tema u kratkom vremenskom periodu bez namere da se započne konstruktivna rasprava naziva se flood.
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Forum je otvoren za sve korisnike fiskalnih uređaja, servisere i sve one kojima je tema  stara i nova fiskalizacija interesantna, možda  veoma bitna jer još uvek ne znamo u kom smeru stremi najavljena nova fiskalizacija i šta će se dešavati u mesecima koji su pred nama.Razmena mišljena, saznanja o ovoj temi i informacije su veoma bitne i mesto gde se o tome može razgovarati je upravo ovaj forum.
Forum je na neki način zatvoren za širu javnost jer se mogu registrovati samo ona spomenuta grupa a pristup odobrava administrator proveravajući svaku prijavu.Apel svim korisnicima foruma je da se drže teme navedene u ovom postu i neće biti moguće otvarati neke druge (političke, zabavne, rasprave van teme) o tome brine administrator.
Što više prijavljenih korisnika utoliko će rasprava, razmena mišljenja biće konstruktivnija i korisna jer nam dolaze velike promene, a nekome je pitanje egzistencije predpostavljam važno za svoju i budućnost svoje porodice.

Na ovakve zaključke me navodi veliki broj pregleda u postu koji sam objavio upravo o novoj fiskalizaciji (NFK)
ali to je bilo neko moje mišljenje na osnovu dokumenta na osnovu koga je i pisan post.Ali treba i drugi da učestvuju u raspravi jer nemamo ništa drugo!
ASFU kao da više ne postoji, ugašen sajt, niko više ne spominje novu fiskalizaciju!
Verujte mi toliko toga se promenilo da onaj post (NFK) više nije u igri a bojim se goreg scenarija od kojeg će mnoge zaboleti glava!

Zato, registrujte se i da razgovaramo o temi vrlo važnoj za sve nas jer trenutno situacija je vrlo loša i ne ide u željenom pravcu.

Tale, admin foruma!

 

 

 

 

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021