Stupanje na snagu izmena pravilnika o fiskalnim uređajima

Nova uredba o fiskalnim uređajima, prodajni softver može dovesti do ekonomskog kolapsa, kažu trgovci – Bugarska
18 Januar 2019

Stupanje na snagu izmena pravilnika o fiskalnim uređajima i prodajnom softveru trebalo bi odložiti za sve poslove do kraja 2019. godine, jer bi moglo da dovede do kolapsa Bugarske ekonomije, rekao je Yasen Tanev, osnivač Bugarsko udruženje za razvoj poslovnog softvera (BABSD), govoreći na konferenciji za novinare u BTA, održanoj u petak.

Promene u pravilniku zahtevaju da sva preduzeća koja su registrovana za PDV počnu da zamenjuju svoje registar kase i softver za upravljanje prodajom . U svom sadašnjem obliku, uredba će se uvoditi postepeno od početka aprila do kraja 2019. godine.

Transportne kompanije, koje će biti pogođene novim zahtevima, razmatraju održavanje protestnog skupa 18. februara, rekao je Tanev.

“Naredba neće dovesti do smanjenja sive ekonomije”
rekao je Pavlin Petrov, kopredsjedavajući Bugarskog udruženja objekata za ishranu i piće. “Preduzeća koja do sada nisu imala registar kase neće ih imati i u budućnosti”,istakao je on.

“Preduzeća koja rade transparentno oporezuju se na licence i dozvole, ali oni koji rade ilegalno nisu ni na koji način regulisani “, kaže Magdalena Miltenova, predsednica Granske unije za ekonomsku inicijativu u transportu. Ona je istakla, da privatni autobusi su sada suspendovani sa posla za dve nedelje ako vozač ne izdaje kartu putniku, ali ista mera ne važi za autobuse javnog prevoza.

“Plaćanje između 200 i 500 leva za nove registar kase nije pitanje, već više činjenica da se 
softver za upravljanje prodajom i poslovni procesi moraju menjati.
U slučaju malih trgovina, kasa i računalo mogu biti i jedno i drugo i lako zameniti, ali srednja i velika poduzeća sa složenim prodajnim strukturama će se suočiti s poteškoćama “, rekao je Tanev,
Izvor: Sofija

Oznake:
Bugarska

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021