Gmail dnevno blokira 18 miliona lažnih emailova u kojima se COVID-19 koristi kao mamac za korisnike

Google je saopštio da su skeneri Gmaila prošle nedelje blokirali oko 18 miliona lažnih emailova i emailova koji su sadržali malvere a koji su kao mamac koristili COVID-19.
“Svakog dana Gmail blokira više od 100 miliona lažnih emailova”, navode iz Googlea. “Tokom prošle nedelje dnevno smo videli 18 miliona lažnih i malicioznih emailova povezanih sa COVID-19”, kažu iz Googlea dodajući da je pored ovih emailova Gmail blokirao i 240 miliona spam emailova takođe povezanih sa COVID-19.

Gmail sada može da blokira više od 99,9% svih neželjenih, lažnih i malicioznih emailova poslatih korisnicima servisa, tvrde u Googleu.

Napadači koji stoje iza ovih fišing kampanja koriste COVID-19 za izazivanje straha i kao mamac da bi potencijalne žrtve ubedili da odgovore na njihove zahteve.

Ono što su do sada videli u Googleu, kada je reč o fišing napadima, su pokušaji napadača da se predstave kao organizacije poput Svetske zdravstvene organizacije koje traže donacije ili da se imena ovih organizacija koriste da bi se prikrilo širenje malvera. Zabeleženi su i pokušaji fišinga zaposlenih koji rade od kuće, pokušaji napada na male firme gde se kao mamac koriste mere vlada za pomoć malim i srednjim preduzećima itd.

„Uveli smo proaktivan nadzor nad zlonamernim softverom i fišingom povezanim za COVID-19”, kažu iz Googlea ističući da u mnogim slučajevima ove pretnje nisu nove, već da su u pitanju postojeće kampanje koji su jednostavno prilagođene novim okolnostima i u kojima se sada kao tema koristi COVID-19.

„Čim identifikujemo pretnju, dodajemo je u Safe Browsing API, koji štiti korisnike u Chromeu, Gmailu i svim drugim integrisanim proizvodima.

“Sigurno pregledavanje (Safe Browsing) pomaže u zaštiti preko četiri milijarde uređaja svakog dana pokazujući upozorenja korisnicima prilikom pokušaja posete opasnih sajtova ili preuzimanja opasnih fajlova.”

Administratori G Suitea mogu implementirati niz odbrana koje preporučuje Google za naprednu zaštitu od fišinga i malvera, a takođe mogu omogućiti zaštitni sandbox u G Suite Enterprise i G Suite Enterprise for Education.

Korisnici takođe mogu preduzeti niz mera koje bi mogle biti od pomoći u zaštiti od COVID-19 tematskih pretnji, a Google kaže da bi trebalo da:

√ Obavite Proveru bezbednosti da biste poboljšali sigurnost naloga;

√ Izbegavate preuzimanje fajlova koje ne prepoznajete; umesto toga, koristite Gmail ugrađeni pregled dokumenta;

√ Proverite URL adrese pre nego što date poverljive podatke za prijavu ili kliknete na link;

√ Izbegavate i prijavite lažne emailove;

√ Razmislite o Googleovom Programu napredne zaštite (APP)
https://www.informacija.rs/

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021