Share fondacija: Podaci o obolelima, testiranim i preminulima u sistemu Covid-19 bili javno dostupni, poverenik najavio inspekciju

Korisničko ime i lozinka za pristup Informacionom sistemu Covid – 19 bili su osam dana javno dostupni na sajtu jedne zdravstvene ustanove, saopštila je Share fondacija. To je period dovoljan da se ova stranica indeksira na Googleu, i mada nije bila vidljiva na sajtu, do nje se moglo doći pretragom interneta. Ovo je otkriveno 17. aprila o čemu je fondacija odmah obavestila nadležne.

Informacioni sistem Covid – 19 je centralizovan softver za unos, analizu i čuvanje podataka o svim osobama koje se prate u cilju kontrole i suzbijanja pandemije u Srbiji.

“Pretragom ključnih reči na Googleu, sasvim slučajno, došli smo do stranice na kojoj su se nalazili pristupni podaci za Informacioni sistem Covid-19. Podaci su bili postavljeni 9. aprila. Pored toga, uspeli smo i da dođemo do upustva za korišćenje i stranice za centralizovanu prijavu na sistem”, navodi se na sajtu Share fondacije.

Prema Zaključku vlade o uspostavljanju Informacionog sistema Covid-19, čitav niz nadležnih zdravstvenih institucija obavezan je da u ovom programu vodi podatke o ljudima koji su izlečeni, preminuli i testirani (bilo da su pozitivni ili negativni), kao i o ljudima na lečenju, onima kojima je izrečena mera samoizolacije ili smeštaja u privremenim bolnicama, sa podacima o njihovoj lokaciji. U sistemu se takođe nalaze podaci o osobama koje su mogući nosioci virusa zbog kontakta sa obolelima. Ustanove su obavezne da podatke ažuriraju na dnevnom nivou, a izveštaj koji se čita svakog dana u 15h se bazira na podacima iz ovog sistema.

“Dok smo pokušavali da dođemo do dokumenata koji razjašnjavaju kako se naši podaci čuvaju, ni slutili nismo da ćemo doći do pristupne šifre i mogućnosti da uđemo u sistem, kao i svako ko je možda došao do ovih stranica. Odmah nam je bilo jasno da su najosetljiviji podaci naših sugrađana ugroženi, a da se integritet sistema od ključnog značaja za borbu protiv pandemije ne može garantovati. Nismo pokušali da se ulogujemo na sistem koji bi takav pokušaj ionako zabeležio, već smo slučaj prijavili nadležnim organima”, kažu iz fondacije.

Fondacija je o svom otkriću obavestila Povernika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Nacionalni CERT i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, i tek pošto su se uverili da su nadležni onemogućili neovlašćeni pristup sistemu, fondacija je izdala saopštenje na svom sajtu kako bi obavestila javnost o ovom incidentu.

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka danas će pokrenuti inspekcijski nadzor zbog kompromitovanja jednog dela podataka Informacionog sistema Covid-19 sa podacima obolelih građana, rekao je za Tanjug Poverenik Milan Marinović. On je rekao da je kancelarija odmah reagovala na upozorenje Share fondacije i obavestila RFZO. Ustanovljeno je da lozinke koje je RFZO dao domovima zdravlja zbog provere pacijenata nisu bile zaštićene.

Marinović je rekao Tanjugu da će se utvrditi da li ima elemenata krivičnog dela ili prekršaja i u slučaju da postoji odgovornost, podneti ili krivičnu ili prekršajnu prijavu.

Više detalja o ovome možete naći na sajtu Share fondacije.
https://www.informacija.rs/

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021