Is Google always listening: Live Test

Jedan vlogger proveo je sličan, ali vrlo drugačiji eksperiment. Emitirajući uživo na YouTubeu, namerno je počeo razgovarati o igračkama za pse. Potom je pokazao da su se Google oglasi prilagodili u nekoliko sekundi.
Evo suštinske razlike između ovog eksperimenta i onog koji smo predložili: U slučaju vlogginga mikrofon je bio uključen od početka, glasovne informacije su otišle ravno Googleu i, pogodite šta, Google je na njemu delovao. Jedini iznenađujući dio ovdje je vrijeme odziva – dogodilo se neverojatno brzo.

Prisluškivanje pametnih telefona: činjenica ili fikcija?

To je često ponavljana priča: Neko razgovara s prijateljem o nečemu, a onda se, evo, oglas na ekranu smartfona pojavljuje.
Neke  slučajeve je lako objasniti. Moja kolegica koja se trebala venčati tvrdi da nikada nije gledala venčanice, ali dosadna tražilica počela im je sve sugerisati. A onda, tri meseca nakon venčanja, proizvodi za novorođenčad počeli su se pojavljivati u njenim rezultatima pretraživanja, iako nije ni planirala imati decu. Nema tu velike misterije, ne možemo se oglušiti o teorije zavjere.
Ali neki slučajevi izazivaju više sumnje. Na primer, nikada pre niste imali roštilj, jednog dana izrazite ideju i odjednom vidite oglas za opremu za roštilj. Slučajnost?
Nakon što su čuli takve priče ili ih lično doživeli, mnogi ljudi postaju uvereni da nas internetski divovi slušaju preko pametnih telefona. Činjenica ili fikcija? O tome ćemo raspravljati nešto kasnije, ali prvo vam predlažemo da provedete vlastiti visokotehnološki eksperiment.

Oglasi pametnih telefona – čarobna slučajnost?

Sad na pitanje o činjenici ili fikciji. Postoji nekoliko objašnjenja kako divovi pretraživači ponekad upadaju u oči, a to ne uključuje teorije zavere o prisluškivanju kroz mikrofon.

Objašnjenje 1: Internet usluge grade tačne modele

U članku ” Vaš telefon zapravo ne špijunira vaše razgovore – istina je možda još groznija “, bivši radnik Googlea kaže da Google i Facebook u osnovi imaju vaš digitalni avatar koji pokušava da replicira vaše ponašanje uz pomoć mašine. -metode učenja. U nekom trenutku vaš digitalni stand-in postane toliko sličan vama da počinje predviđati šta želite.
Upozorenje: Nakon što pročitate ovaj članak, Google će vam možda početi preporučivati vreće s mesom!
Objašnjenje 2: Slučajno aktiviranje glasovnog pomoćnika
Drugo objašnjenje svemoći istraživača je slučajno aktiviranje glasovnih pomoćnika. Ponekad telefon pomisli da ste rekli „Alexa“, „Ok Google“, „Hey Siri“ ili „Cortana“, a zapravo niste.
Nije neophodno pravilno izgovarati ove okidačke reči. Nešto slično verovatno će dobiti isti efekt i uključiti pomoćnika – nakon čega telefon stvarno sluša sve, a zatim počinje davati relevantne predloge.
U stanju pripravnosti čak i samostalni govorni pomoćnici (poput onih na pametnim zvučnicima) ne prihvataju stalno vaš govor – čekaju da im se obratite. Kako bi uhvatio naredbu za uključivanje, uređaj koristi mali međuspremnik (nekoliko sekundi vredan audio-uređaj za memorisanje), namenski (i relativno slab) procesor i algoritam za prepoznavanje govora prilagođen određenoj reči.
To sve radi stalno, ali troši malo energije i uopšte nema internetskog prometa. Tek kada otkrije reč okidača, uređaj se u potpunosti probudi, poveže s poslužiteljem i prenese snimljene podatke radi prepoznavanja.
Objašnjenje 3: Korisničke domene
Recimo da ste razgovarali sa prijateljem ili supružnikom o dezodoransu ili potrebi za nekim (nadamo se da ne), nakon čega ga niste započeli tražiti. Ali jesu. Ako nakon razgovora vidite oglas za dezodorans, nemojte se previše iznenaditi.
Stvar je u tome što Internet usluga već sumnja da su vaša dva računa nekako povezana ako se često družite na istom mestu, možda na istoj Wi-Fi mreži, a možda čak i naizmjenično prijavljujete na isti uređaj. Takvi korisnici mogu putem pretraživača staviti u „domene“, nakon čega im se prikazuju neki od istih proizvoda jer zajedno mogu donositi odluke o kupovini.
Nemoguće je sa sigurnošću reći da se to događa, ali takve bi akcije internet usluga bile logične.
Izvor: Aleksej Malanov, Stručnjak za malware, razvoj anti-malware tehnologija, Kaspersky
 

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021