RUSIJA: Internetske blagajne za suzbijanje sive ekonomije u 2017. godini

Vlada Ruske Federacije podnela je državnoj Dumi predlog zakona kojim se predviđa postepena tranzicija kontrole prodaje i novčane opreme (kontrolno-kasovoj tehnici – KKT), prenoseći informacije o uplatama poreskim upravama u elektronskom obliku. Prelazak  mora da startuje u od 2017. godine.
Pozadina:  Obaveštavanje upotrebe kase na teritoriju Ruske Federacije od strane svih organizacija i pojedinačnih preduzetnika za obavljanje gotovinskog plaćanja ili platnih kartica utvrđenih članom 2. Federalnog zakona od 22. maja 2003. № 54-FZ .
Organizacijama i individualnim preduzetnicima koji su sudelovali u eksperimentu na primeni internetskog KKT-a, dopušteno je nastaviti testiranje novog sistema pre kraja 2016. godine. Dekretom od 22. decembra 2015. godine broj 1402 objavljen na web stranici Vlade Ruske Federacije dozvolila je njihovo izuzeće iz redovnog Zakona.

U eksperimentu je učestvovalo 238 prodavača iz četiri regije – Moskva, Moskva, Kaluga, Tatarstan. Oni su obuhvatali i najveću mrežu maloprodajnih i malih trgovačkih preduzeća. Trećina učesnika u eksperimentu su individualni trgovci. Ukupni prihodi, odrađeni online u eksperimentu, premašili su pola milijarde rubalja. Web stranica je objavljena na kojoj bilo koja osoba koja kupi proizvod od jednog od učesnika u eksperimentu može proveriti da li  se ček (potvrda) nalazi u bazi savezne poreske uprave. Ako primitak pokaže pogrešne podatke, osoba može prijaviti i iznošenjem dokaza koji dovode do povrata poreza novčanim kaznama može dobiti nagradu. Prema podacima FTS-a od avgusta 2014. do januara 2015. putem interneta je registrovano više od 17 miliona novčanih primanja.

28. decembra 2015. premijer Dmitrij Medvedev na sastanku vlade rekao je da će Kabinet ministara započeti fazni prelaz svih prodajnih mjesta u Rusiji na novi KKT. “Oni (prodajna mesta) razmjene informacija s poreskim vlastima idu u potpunosti u elektronskom obliku, napokon, on će biti u pravu u trenutku kada transakcija, bude na mreži”, rekao je.
Kako se navodi u obrazloženju predloga zakona, stupit će na snagu u odnosu na novo registrovani KKT od 1. januara 2017., u pogledu koji se trenutno koriste u KKT-u od 1. jula 2017. za osobe koje trenutno nisu obvezne primeniti KKT, od 1. januara 2018., prenosi TASS.

Medvedev je napomenuo da se vlada nada smanjenju obima gotovine  i povećanju poreskih prihoda.
U nacrtu zakona se naglašava da je od 1. januara 2018. formiranje primitka moguće samo u elektronskom obliku, osim ako je to predviđeno predmetima iz nacrta zakona. Nacrt zakona je takođe poništio vođenje državnog registra KKT-a. Ovime se uvodi obaveza proizvođača o registrovanim fiskalnim uređajema da Federalnoj poreskoj službi Rusije dostavi podatke o svakoj proizvedenoj jedinici.
Izvor:SDC

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021