Ministar finansija je rekao da je još jedan domaći zadatak – reforma Poreske uprave, kao i carine.

Ministar Siniša Mali razgovarao sa kompanijama članicama Američke privredne komore o uslovima poslovanja
04.09.2018.

……Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas u hotelu “Hilton” sa kompanijama članicama Američke privredne komore u Srbiji o privrednom ambijentu i uslovima poslovanja, a tom prilikom je istakao da Republika Srbija beleži odlične makroekonomske rezultate, te da će do kraja godine biti donete stimulativne mere koje bi trebalo da podstaknu dalji rast privrede. On je tom prilikom najavio i set zakona koji bi trebalo da budu usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srbije do kraja godine.
Ministar je rekao da je još jedan domaći zadatak – reforma Poreske uprave, kao i carine.
“Do kraja 2021. godine biće potpuno sprovedena reforma Poreske uprave za šta je obezbeđen novac”, poručio je ministar.
Mali je rekao da će u narednom periodu, do kraja godine, biti završena strategija za reformu Poreske uprave, i da je država dobila 50 miliona dolara od Svetske banke za kupovinu softvera, nabavku nove opreme i izgradnju novih objekata.
“Do kraja godine izlazimo sa reformama, tu je novi Zakon o fiskalnim kasama, kako bi u realnom vremenu Poreska uprava imala prave informacije sa terena. Takođe, ono na čemu radimo je i povraćaj PDV-a. Za četiri-pet meseci imaćemo završenu strategiju fiskalizacije”, rekao je Mali.
On je naglasio da je planirana poseta Slovačkoj kako bi video kako funkcioniše njihova Poreska uprava.
Mali je konstatovao da je sramota da se ne izdaje fiskalni račun i da je ružna slika koliko se kafića i restorana zatvara zbog neplaćanja poreza.

Delegacija Ministarstva finansija u poseti Slovačkoj
10.10.2018.
Delegacija Ministarstva finansija Republike Srbije boravi u poseti Republici Slovačkoj, a kako bi se upoznala sa tamošnjim iskustvima kada je reč o modernizaciji Poreske uprave.
Delegaciju čine direktorka Poreske uprave Dragana Marković, pomoćnica ministra finansija Verica Ignjatović i savetnici ministra Vuk Delibašić i Slobodan Milosavljević.
Predstavnici Ministarstva su u Bratislavi posetili Ministarstvo finansija i Direktorat za finansije Republike Slovačke, koji objedinjava nadležnosti poreske i carinske uprave.
Republika Slovačka je postigla veliki uspeh u procesu reforme upravljanja javnim finansijama, koja uključuje i modernizaciju Poreske uprave, a predstavnici Ministarstva su se prilikom posete upoznali sa iskustvima te zemlje.
U razgovorima je posebna pažnja posvećena iskustvima Slovačke u vezi oporezivanja velikih poreskih obveznika, dok je na praktičnim primerima demonstriran rad na polju sprečavanja prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost i ostalim poreskim oblicima. Dogovoreno je da se bilateralna saradnja u ovoj oblasti nastavi i u narednom periodu.
Predstavnici Ministarstva finansija su se saglasili da iskustvo Slovačke kao članice EU u značajnoj meri može da pomogne reformi Poreske uprave koja je u toku.

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021