Odabir najboljeg antivirusnog programa za vaš Android telefon

Da li trebam antivirus na telefonu? Prije otprilike pet godina, što je možda bilo pitanje, ali sa brzim porastom broja mobilnih zlonamernih napada u posljednjih nekoliko godina, sada je više kao izjava: Da, antivirus na Android telefonu je obavezan. Pitanje je, kako odabrati najbolji antivirus za Android telefone?

Kako odabrati antivirusnu aplikaciju za svoj Android telefon ili tablet

Danas, mobilni aparati imaju mnogo mogućnosti, a njihova funkcionalnost daleko prevazilazi samo antivirus. Ipak, antivirus je veoma važan deo svakog paketa Internet bezbednosti.

Šta čini antivirus dobrim ili lošim? Postoji više parametara pomoću kojih možete rangirati antivirusne aplikacije za Android. Na sreću, postoje nezavisne testne laboratorije koje testiraju bezbednosna rešenja i daju im ocene na osnovu tih parametara. Hajde da prvo raspravimo šta su ti parametri.

Stopa detekcije

Antivirus mora uhvatiti svaku pretnju pokušavajući prodrijeti u vaš telefon, tako da u nezavisnim testovima dobra aplikacija mora imati vrlo visoku stopu detekcije , što znači da detektira i blokira što više pretnji u testu što je više moguće. Na primer, prema nezavisnoj laboratoriji AV-TEST , Kaspersky Internet Security za Android otkriva 99,9% Android malware-a u realnom vremenu i 100% najnovijih Android pretnji otkrivenih u protekle četiri nedelje. Samo da uporedimo, industrijski prosek je 98%, a to znači da Kaspersky Internet Security za Android ima prilično pristojnu stopu detekcije.

Lažni pozitivni rezultati

Drugi parametar je broj lažnih pozitivnih rezultata , što znači koliko često antivirusi vrište kada ne postoji pretnja. Prema istom testu od strane AV-TEST-a, Kaspersky Internet Security za Android imao je samo jedan lažni pozitivan rezultat na 2.385 neplaniranih aplikacija sa Google Play-a – i nijednu  kada je bio suočen sa legitimnim softverom trećih strana. To znači da vas neće uznemiravati lažnim alarmima.

Performanse

Treći parametar je koliko je brz antivirus i koliko utiče na performanse i trajanje baterije vašeg Android telefona. Testiranje svodi taj koncept na performanse . Naravno, što je sigurnosno rešenje brže i lakše, to bolje, jer u idealnom slučaju antivirusna aplikacija za Android bi trebala biti jedva primetna kada se ništa loše ne događa.

Feature set

Kao što smo već rekli, sigurnosna rešenja za Android nisu samo antivirusi; uključuju i mnoge druge funkcije , a ove funkcije su također važne pri odabiru odgovarajućeg sigurnosnog rešenja za Android. Evo liste funkcija koje možete očekivati u mobilnom sigurnosnom rešenju (kao i ono što AV-TEST očekuje da će tamo pronaći):

  • Antitheft – mogućnost daljinskog blokiranja ili brisanja uređaja ako je izgubljen ili ukraden.
  • Blokator poziva – funkcija koja ne dozvoljava da vas spameri ili drugi zločinci nazovu.
  • Filter poruka – isto radi i za tekstualne poruke.
  • Sigurno pregledavanje – dodatak koji onemogućava pregledaču učitavanje zlonamernih stranica.
  • Roditeljska kontrola – značajka koja omogućava roditeljima da ograniče vrijeme koje njihova deca provode na uređaju, kao i da blokiraju pristup određenim aplikacijama i filtriraju sadržaj kojem se može pristupiti s uređaja na Internetu.
  • Backup – mogućnost kreiranja rezervnih kopija vaših fotografija i drugih korisnih podataka na vašem uređaju.
  • Šifrovanje – ili opcija za šifrovanje sadržaja uređaja ili mogućnost uspostavljanja VPN tunela za zaštitu vaše internet veze.

Lista  programa Kaspersky Internet Security za Android uključuje antitheft, blokiranje poziva, filter poruka i sigurno pregledavanje, kao i dodatne funkcije kao što je antiphishing modul za tekst koji filtrira pokušaje phishinga i zaštitu privatnosti koji će vam pomoći da izbegnete sve prisutno praćenje na Internetu.

Roditeljska kontrola, backup i enkripcija nisu prisutni u Kaspersky Internet Security za Android, u osnovi zato što nudimo samostalne aplikacije za to. Prvo, Kaspersky Secure Connection obezbeđuje VPN uslugu. Drugo, Kaspersky Safe Kids je napredni sistem za roditeljsku kontrolu sa mnogo mogućnosti, uključujući i neke jedinstvene.

Na kraju krajeva, najbolji antivirusni program za vaš Android telefon treba da ima najveću stopu detekcije, mali uticaj na performanse i trajanje baterije, kao i veoma mali broj lažno pozitivnih rezultata. Dakle, gdje možete pronaći podatke koji vam omogućuju usporedbu antivirusnih rješenja na temelju tih parametara? Odgovor je: Nezavisne testne laboratorije, koje često objavljuju te informacije na svojim web stranicama. Na primjer, ovde možete pronaći nezavisne testove AV-TEST , AV Comparatives i PCMag . Koristeći podatke u tim testovima i proučavajući listu dodatnih funkcija, možete odabrati antivirusno rešenje za vaš Android telefon koje je najbolje za vas.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, antivirusna rešenja obično imaju cenu, ali besplatan antivirusni program postoji i za Android. Pogledajmo kako se free razlikuje od plaćene .

Da li mi je potreban plaćeni antivirus na svom Android telefonu ili je dovoljna besplatna verzija?

Da li trebate platiti antivirus za svoj Android uređaj, zaista ovisi o tome kako ga koristite. Na primer, ključna razlika između plaćene i besplatne verzije programa Kaspersky Internet Security za Android je da plaćena verzija automatski sve skenira, dok sa besplatnom verzijom morate pokrenuti skeniranje.

To znači da su obrasci upotrebe dva rešenja potpuno različiti. Sa plaćenom verzijom, možete je instalirati i zaboraviti; aplikacija radi sve za vas, skenira svaku novu datoteku i svaki novi sajt koji otvorite. Ali da biste ostali sigurni sa besplatnom verzijom programa Kaspersky Internet Security za Android, morate ručno pokrenuti skeniranje svaki put kada instalirate novu aplikaciju ili preuzmete novu datoteku.

Ako mislite da imate disciplinu da to uradite, onda bi besplatna verzija trebala biti dovoljna . Međutim, ako ne želite da se trudite da ručno skenirate svoje Android uređaje za viruse, bolje je da koristite plaćenu verziju, koja to radi sama.
I zapamtite da je danas antivirus za Android apsolutno neophodan app – koji je do vas, ali svaki Android telefon apsolutno treba zaštitu, baš kao i svaki računar.

 Preuzeto sa sajta Kaspersky lab

 

 

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021