Odeljene prihoda: Vlasnici Shogun restorana su sakrili prodaju kako bi počinili poreske prevare.

                            Shogun, japanski steakhouse u ulici County County 42, Burnsvill, USA
Dva vlasnika i operatera Shogun restorana u Burnsvillu optuženi su za osam krivičnih dela ,navodi Minesota Department of Revenue.
U krivičnoj prijavi se navodi da su Kehui Yang i Qiuyun Huang, oba iz Eagana, namerno koristili softver za suzbijanje prodaje kako bi uklonili hiljade stavki iz prodajnih prihoda i poreza na promet u periodu od 2014. do 2017. godine.
„Korišćenje softvera za suzbijanje prodaje šteti svim kompanijama koje izveštavaju i plaćaju svoj deo poreza“, rekla je komesarka za prihode Cynthia Bauerly. “Ove optužbe predstavljaju rastuću sposobnost odeljena da prepozna kada se ti ilegalni softveri koriste i one koji ih koriste.”
U Okružnom sudu u Dakoti zakazano je saslušanje 4. marta. Telefonske poruke ostavljene u restoranu tražeći komentar na optužbe ostale su bez odgovora.
Prema krivičnoj prijavi, revizori odjeljenja ručali su u restoranu, platili gotovinom za svoj obrok i zadržali svoje račune u 2016. godini – proces koji se naziva provokativna kupovina. U januaru 2017. godine, podaci u sistemu prodajnog mesta restorana preuzeti su tokom revizije na licu mesta.
Nedostajale su računi provokativne kupovine, prema pritužbi, navodeći da su računi izbrisani iz sistema.
Daljna analiza pokazala je da je oko 3.000 računa izbrisano iz sistema i otprilike 422.500 nedostajućih stavki, prema odeljenju prihoda. Istražitelji su rekli da su pronašli automatizirani softver za suzbijanje prodaje, poznat kao zappers i uputili slučaj odeljenu za kriminalističke istrage.
Prema odjeljenju, suoptuženi Yang i Huang su bračni par koji svakodnevno upravljaju biznisom. Postoje još tri suvlasnika biznisa.
Dok su izvršavali naloge za pretres kuće optuženog i Šoguna, istražitelji su zaplenili nekoliko papirnih vreća ispunjenih dnevnim računima za prodaju. Također su zaplenili predmete uključujući kutije poslovnih knjiga, kompjuterske uređaje i otprilike 5.800 dolara u gotovini u spavaćoj sobi optuženih.
Istražitelji su rekli da su takođe pronašli “pre-zapped” brojeve prodaje u rezidenciji i optužili suoptužene da su svojim računovođama poslali samo “post-zapped” brojeve, što je rezultiralo neplaćanjem.
Nekoliko zaposlenika reklo je istražiteljima da su morali pronaći Huang ili Yanga kad god je kupac platio gotovinom jer nijedan zaposleni nije imao pristup blagajni.
U intervjuu sa istražiteljima, Huang je priznao da šalje mesečne izvještaje o prodaji svom računovođi i kaže da je sav novac otišao Yangu na kraju dana.
“Kršenje poreznih zakona naše države šteti svim Minnesotancima,” izjavio je u izjavi Okružni tužilac Dakota James Backstrom. “Zahvalni smo za rad istražitelja u Minnesoti Department of Revenue u ovom slučaju.” 
Obojica optuženih se sučeljavaju sa do 40 godina zatvora i 80.000 dolara kazne ako budu osuđeni za sve optužbe.

By Christine Schuster Feb 8, 2019 / Photo by Christine Schuster

 

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021