U Azerbejdžanu će se instalirati fiskalni uređaji najnovije generacije

13 Februar 2019
By Mirsaid Ibrahimzade
Zamenik ministra finasija Sahib Alakbarov izjavio je da su preduzete ozbiljne mere za stvaranje infrastrukture vraćanja PDV-a.
U toku je ozbiljan rad na vraćanju dela iznosa PDV-a potrošačima prilikom kupovine u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima (uz izuzetak naftnih i plinskih proizvoda, kazao je on).
„Registarske kase nove generacije već su instalirane u nekoliko institucija, benzinskih pumpi i trgovačkih objekata. Ovi uređaji rade u realnom vremenu, odnosno, čim provera prođe, ovi podaci se pojavljuju u bazi podataka Ministarstva finansija. Sve ovo još radi u test modu. Sada utvrđujemo koja se pitanja mogu pojaviti“, dodao je on.
Dobili smo mnogo žalbi u vezi sa mehanizmom povraćaja, rekao je on.
“Ovaj mehanizam je jednostavan. Sredstva će biti automatski prebačena na bankovni račun korisnika 15 dana nakon kupovine, odnosno nakon isteka zakonskog roka za povrat robe. Nadamo se da će kupci i prodavci biti zainteresovani za instaliranje novih teminala, budući da prilikom plaćanja preko POS-terminala, 15% će biti vraćeno kupcima, ako plaćate u gotovini 10% iznosa PDV-a. Preduzetnici će takođe moći da iskoriste pogodnosti u ovom slučaju, dodao je Alakbarov.
Zamenik ministra je napomenuo da će ministarstvo do kraja godine pokušati da završi instalaciju novih generacija kasa u većim gradovima.
“Onda će instalacija ovih registar kasa početi u drugim gradovima i regionima. Pokušavamo da ubrzamo ovaj proces što je više moguće, rekao je on.
Ove inovacije su deo poboljšanja poreske administracije, koja prvenstveno podrazumeva instaliranje na gotovo svim komercijalnim lokacijama nove generacije registar kasa koje rade u realnom vremenu. Dakle, sposobnost da se na neki način utiče na gotovinske pokazatelje kroz različite ilegalne operacije, kao što je zloupotreba blagajne koja će biti svedena na nulu.
Od 1. januara 2019. godine u Azerbejdžanu su stupile na snagu izmene i dopune Poreskog zakona. Izmenama i dopunama predviđeno je povrat sredstava od 15 posto (u bezgotovinskom plaćanju) ili 10 posto (u gotovinskom plaćanju) PDV-a kupcima prilikom kupovine u maloprodajnoj i ugostiteljskoj mreži.
Međutim, stvarna implementacija će biti moguća tek nakon što se izradi procedura za vraćanje PDV-a.

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021