Unija poslodavaca: Ukidanje fiskalnih kasa problem za mala i mikro preduzeća

BIZNIS, Članci, CRNA GORA, SVE VIJESTI
Nacrt Zakona o elektronskoj fiskalizaciji uopšte neće doprinijeti suzbijanju sive ekonomije, jer će neregistrovana preduzeća ostati nesmetano da rade u sivoj zoni kao i do sada, izjavio je za Portal Analitika šef Sektora za međunarodnu saradnju i ekonomiju Unije poslodavaca (UPCG) Mirza Mulešković.
Osnovna novost koju predviđa nacrt Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je automatski, odnosno elektronski prenos podataka sa naplatnih uređaja poreskih obveznika na server Poreske uprave, sa ciljem da se u realnom vremenu obezbijede svi podaci o novčanom prometu i utvrde eventualne nelogičnosti u poslovanju.
Mulešković kaže da su u UPCG protiv ovog zakonskog rješenja iz više razloga.

“Osim što se njime samo deklarativno najavljuje borba protiv sive ekonomije, sporno je i što nacrt predviđa da osoba koja napravi to softversko rješenje za poslodavca jednako odgovara kao i poslodavac u slučaju nekog prekršaja ili zloupotrebe tokom cijelog trajanja procesa elektronske fiskalizacije. Ne znam ko bi pristao na to. Nejasno je i šta će biti sa fiskalnim kasama koje ne mogu da se preregistruju, što je otprilike 50 odsto kasa? Stvoriće se veliki troškovi za mikro i mala preduzeća, jer će većina njih morati da kupuje nove sisteme”, istakao je Mulešković, napominjući da “uvijek prije velikih koraka treba uraditi testni period, kao i analizu da li će zakon dodatno opteretiti privredu i koji su to benefiti koje donosi, osnosno isplati li se to raditi u ovom trenutku.
On je saglasan sa Poreskom upravom da će zakon poboljšati poresku disciplinu, ali napominje da neregistrovana preduzeća neće biti obuhvaćena.
“U dijelu neformalne ekonomije neće doći do značajnog poboljšanja u dijelu koji je najveći problem za crnogorsko tržište. Svi koji su trenutno van sistema fiskalizacije i dalje će ostati van njega i privilegovani u odnosu na ona preduzeća koja su registrovana. Nedavno je i ministar finansija iznio podatak da je neformalna ekonomija zastupljena od 30 do 40 odsto BDP-a, a to je za malu državu veliki problem”, ocijenio je Mulešković.
On naglašava da će jedan od nedostataka sistema biti i nepouzdan internet protok.
“Jasno je da će sa velikim brojem računa doći i do zagušenja sistema, pa je pitanje da li imamo toliko jak internet protok da se sve te transakcije obavljaju bez zastoja”objasnio je Mulešković.
On je rekao da iznenađuje što su zakonom obuhvaćene i veleprodaje, odnosno preduzeća koja rade nenovčane naplate, što nije slučaj u drugim zemljama koje su uvele takav sistem fiskalizacije.
“To će u velikoj mjeri usporiti njihovo poslovanje, a i inicijalni troškovi će za njih biti veliki”saopštio je Mulešković.
On je rekao da privredu Crne Gore čini 98 odsto malih preduzeća i da će ona najviše osjetiti trošak uvođenja novog sistema, dok će za velika preduzeća troškovi biti “podnošljiviji”.

ZAKON O FISKALIZACIJI U CRNOJ GORI – PRIMENA ZAKONA JUN 2019 god.
https://fismod.com/new downloads/Nacrt ZAKONA O FISKALIZACIJI U PROMETU PROIZVODA I USLUGA.pdf

 
 

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021