Uskoro ćemo svuda moći da plaćamo karticama

Zbog ove odluke NBS uskoro ćemo svuda moći da plaćamo karticama, a i proizvodi bi mogli da pojeftine

Ove novine donosi Nacrt zakona o međubankarskim naknadama.

Naknade koje banke naplaćuju trgovcima za korišćenje platnih kartica koje su išle i do 2 odsto, biće ograničene na 0,2 odsto od vrednosti kupovine za debitne i na 0,3 procenta za kreditne kartice.
– U prelaznom periodu od šest meseci, kako bi se banke prilagodile ovim uslovima, primenjivaće se ograničenje od 0,5 odsto za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice – objašnjava guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
Kako su visoke naknade za mnoge trgovce bile glavna prepreka uvođenju mogućnosti plaćanja karticama, realno je očekivati da će svođenje ovog troška na minimum ohrabriti male trgovce da u svoje objekte uvedu i pos terminale za plaćanje. 

O čemu se radi? Kada u prodavnici plaćamo račun karticom, banka koja je postavila POS terminal za prijem kartica kod tog trgovca plaća tzv. međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču.
U praksi, taj trošak se prevaljuje na trgovce, koji ga ugrađuju u cenu robe i usluga, tako da u konačnom ishodu, ceh plaćaju potrošači.
To znači da se sada otvara prostor da proizbodi u prodavnicama malo i pojefitne, jer će trgovci iz njihove cene moći da izbace ovaj trošak.
– Međubankarske naknade, koje propisuju internacionalni kartični sistemi za Srbiju su među najvišim u Evropi i trenutno iznose najmanje 0,9 do 1,0 odsto vrednosti transakcije, dok za pojedine kartične proizvode idu i do 2 procenta – objašnjavaTabaković.

telegraf.rs/vesti/ekonomija

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021