POLJSKA: Fiskalna ideja on-line

18.jun. 2018
Dugo najavljena modernizacija sistema fiskalne kase u Poljskoj počinje ove godine. Uključiće sve postojeće fiskalne kase “prve generacije”. Budući da ima puno poreskih obveznika, zamena će biti organizovana u fazama i trajaće nekoliko godina. Konačna lista i specifikacija korisnika još nisu završeni, sigurno je da će biti novih izmena i nakon početka fiskalizacije. Prema nekim komentarima zbog nepotpunosti zakona, postoji opasnost da isti korisnik dva puta zameni kasu.
Glavne novosti na kojima se zasniva modernizacija su: e-potvrde, prenos podataka na Internet na server poreske administracije, arhiviranje podataka o prijemu u digitalnom obliku i ujedinjenje protokola između blagajne i platnog terminala. 
Savremene tehnologije zahtevaju da račune, naročito B2B, budu elektronski, izdate elektronskim putem bez upotrebe papira. Trenutno dostupni na poljskom tržištu, fiskalne kase i fiskalni štampači izdaju originalne fiskalne račune samo u papirnoj formi. E-potvrda će biti dostupna svakom potrošaču nakon unosa šifre kupca – ovo se odnosi i na osobe koje plaćaju u gotovini. 
Poljska se pridružila najnovijem trendu u svetu fiskalizacije, online vezu sa serverom poreske administracije. Komunikacija sa serverima poreske uprave odvijaće se putem standardne internet veze ili GSM mreže. Podaci o prodaji će se preneti preko Interneta u obliku jedinstvenog kontrolnog dokumenta (JPK-VAT) direktno na server poreske administracije. Nova registar kasa biće lakša za nadgledanje, što će smanjiti broj inspekcija, ali povećati njihovu efikasnost bolje usmeravanjem subjekata osumnjičenih za neovlašćene aktivnosti.

Najveći broj fiskalnih kasa prve generacije poseduje  (kopiju računa) u papirnom obliku. Papirne kopije su skupe; oni su kratkotrajni i zahtevaju veliki prostor za skladištenje u dužem vremenskom periodu. Novi fiskalni zakon insistira na digitalnom obliku čuvanja računa. Nova regulativa je da eliminiše mogućnost arhiviranja fiskalnih dokumenata u papirnoj formi. Kopije računa će biti sačuvane samo u elektronskoj formi. 

Završen je jedinstveni komunikacijski protokol između blagajne i terminala za plaćanje. Najveći proizvođači kasa (Comp, Elzab, …), kompanije za obradu bank kartice (Elavon, First Data Polcard, IT Card i eService) i proizvođači platnih terminala (Ingenico i Verifone) pristali su da prihvate ovaj protokol. Ovo će omogućiti povezivanje bilo kog fiskalnog registra sa bilo kojim platnim terminalom bez dodatnog integrisanog rada. Blagajnik više neće morati ručno unositi iznos plaćanja u terminal – automatski će se uneti iz registra kasa. Ovaj protokol predstavljaće dodatak fiskalnoj regulaciji.

Veliki broj poreskih obveznika koji već poseduju fiskalni uređaje (1.200.000) predstavlja najveći problem procesa fiskalizacije u Poljskoj. Za vremenski raspored u procesu fiskalizacije biće razmotreno da li su uređaji starih ili novih generacija, da li poreski obveznik ima registar kasa sa papirnim trakom ili ne, da li je fiskalna memorija u uređaju puna ili ne. Pored toga, baviće se i poslovnim aktivnostima  poreskih obveznika I kojoj delatnosti  pripadaju:
Fiskalne kase sa papirnim trakom biće fiskalizovane do kraja 2018. godine. Nakon popunjavanja fiskalne memorije takva registrar kasa, neće moći da se dalje eksploatiše već će se zamijeniti sa novom.
Registar kasa “starog” tipa sa elektronskim žurnalom može se fiskalizovati do kraja 2022. godine. 
Neki osetljivi sektori biće potrebno da koriste online registar kase u unapred definisanim vremenskim okvirima:
Od 1. januara 2019.  - poreski obveznici koji pružaju uslugu automatizacije i  prodaju benzina, dizel i nafte, namenjene pogonu motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.
Od 1. jula 2019.   - poreski obveznici koji pružaju ugostiteljske i građevinske usluge.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021