Tužba protiv Googlea zbog ignorisanja izbora korisnika u vezi praćenja njihovog kretanja

Posle istrage koju je sproveo Associated Press a čiji su rezultati objavljeni prošle nedelje, Napoleon Pataksil iz San Dijega podneo je u petak tužbu protiv Googlea, optužujući kompaniju da narušava njegovu privatnost tajnim praćenjem lokacije njegovog telefona, uprkos tome što je eksplicitno zabranio kompaniji da to čini.

Tužba protiv Googlea zbog ignorisanja izbora korisnika u vezi praćenja njihovog kretanja

Istraživanje Associated Pressa je otkrilo da Google tajno prati lokacije korisnika čak i nakon što korisnici onemoguće funkciju “Istorija lokacije” u Google kontrolnom panelu.

Umesto da popravi funkciju “Istorija lokacije” kako bi se poštovao izbor korisnika, Google je odgovorio na ovo na najgori mogući način nekoliko dana kasnije izmenom teksta na kontrolnoj tabli, objašnjavajući da će pratiti kretanja korisnika čak i ako podese funkciju na “Isključeno”.
“Neki podaci o lokaciji se mogu sačuvati kao deo vaše aktivnosti na drugim servisima, kao što su Pretraživanje i Mape”, glasi izmenjeni tekst postavki.
U tužbi koju je Pataksil podneo, navodi se da je Google namerno doveo u zabludu korisnike da veruju da ih uopšte neće pratiti ako isključe “Istoriju lokacije”.
“Google je pogrešno predstavljao i korisnicima Androida i korisnicima Appleovih uređaja koji isključuju “Istoriju lokacija”, da će prestati da prati, beleži i koristi informacije o lokaciji pojedinca. Takvo predstavljanje Googlea je netačno. Kao što je nedavno javno otkriveno, isključivanje “Istorije lokacija” samo je zaustavljalo Google da pravi vremenske liniju lokacije koju korisnik može da vidi. Google, međutim, nastavlja da prati vlasnike telefona i vodi evidenciju o njihovim lokacijama”, navodi se u tužbi.
Pataksil tvrdi da je Google pratio njegovu lokaciju i kretanja preko aplikacija koje je instalirao na svojim iPhone i Android uređajima.

Pataksil traži da njegova tužba dobije status kolektivne tužbe. Postupak je još uvek u početnoj fazi.

Ako se sudija složi sa ovim zahtevom, milioni Amerikanaca koji su isključili funkciju istorije lokacija će imati pravo da se pridruže tužbi.

( Pitam se da li je ovo moguće i gde je tu granica bezobrazluka i osionosti! )

https://www.informacija.rs

Dežurstvo od 09 do 16h u prostoriji servisa

Fismod - Beograd

Koristimo "mali" godišni odmor od 29.07. do 03.08.2021